PROSVJED ZBOG SMRTI NOVINARA: Jedna od poruka – mijenjamo Vladu za Matijanića

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas se održava prosvjed s početkom u 13 sati pod nazivom “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, točno šest mjeseci od smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

Podsjetimo, Matijanić je preminuo 5. kolovoza prošle godine, nakon što mu u pet dana nije pružena medicinska skrb niti je dobio adekvatan zdravstveni pregled.

Okupljanje prosvjednika je počelo u 12 sati ispred Novinarskog doma, a u 13 sati je krenula i povorka do Markova trga. Na jednom od transparenata stoji natpis – “Mijenjamo Vladu za Matijanića”.

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko, pozvao je prosvjednike da salvom zvižduka pozdrave ministra Beroša i premijera AP-a. “Šest mjeseci nas uvjeravaju, lažu, manipuliraju da je sve bilo u redu. Ovo je djelovalo kao povjerenstvo za saniranje štete”, rekao je Zovko, javlja N1.

“Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, a u kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika i radnica čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sustava koji ne funkcionira. Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada”, dodao je.

“Poručujemo premijeru, AP ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti”, napomenuo je Zovko.

HND ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana, u kojoj se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš odstupi s te odgovorne funkcije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!