PROSVJED U ŠVICARSKOJ: Dosta seksizma i diskriminacije – žene traže jednake plaće s muškarcima

UZ DAN ŽENA: Žene kreću u marš za svoja prava i kažu "Ženama je dosta"
Ilustracija

Najmanje 20 tisuća ljudi prosvjedovalo je ulicama glavnog švicarskog grada Berna zbog nejednakosti u plaćama žena i muškaraca.

Izvor: media servis

Najveći švicarski sindikat poručio je da je ženama dosta seksizma i diskriminacije. “Što je dosta, dosta je, 37 godina puževih koraka i još uvijek nemamo jednakost plaća”, objavil su iz sindikata na Twitteru.

Prema vladinim podacima, kada se uzmu u obzir svi mogući faktori, Švicarke primaju 7 i pol posto manju plaću. Prosvjednici su se okupili uoči najavljene rasprave u donjem domu švicarskog parlamenta koji bi sutra trebao raspravljati o zakonu kojim bi kompanije morale svoje platne liste učiniti transparentnijima. Ukoliko taj zakon ne prođe, sindikati su najavili jednodnevni štrajk žena sljedeće godine.

Švicarci će danas glasovati i na dva referenduma o zaštiti kvalitete prehrane i poljoprivrede, koji će, kako kažu organizatori referenduma, promovirati etičku i održivu hranu. Prvim referendumom traži se veća vladina podrška za ekološku proizvodnju koja uzima u obzir dobrobit životinje, te da su proizvodi detaljnije označeni. Time bi bili obuhvaćeni i svi uvozni proizvodi. Traže i strože mjere oko bacanja hrane.

Drugim referendumom predlaže se preustroj poljoprivrednog sektora s većim fokusom na manja obiteljska gospodarstva. Zahtijevaju veće tarife na uvozne proizvode i zabranu onih koji su ispod švicarskih standarda. Švicarska Vlada protivi se referendumima za koje smatra da će dovesti do porasta birokracije i mogućih kršenja postojećih međunarodnih trgovinskih sporazuma.

Komentiraj