PROSVJED PETROLA: Zatvaraju pumpe na sat vremena, spremaju i tužbu Hrvatskoj

U znak prosvjeda zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva Petrol u Hrvatskoj je priopćio kako će u srijedu zatvoriti prodajna mjesta od 12:00 do 13:00 sati.

To je jedan od zaključaka s današnje skupštine dioničara Petrola s koje su hrvatska i slovenska vlada pozvane da Petrolu nadoknade štetu zbog regulacije.

Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa. Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.

Zatvorit će na sast vremena sve postaje osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru. Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama.

Želi tako skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju, kaže se u priopćenju. Petrol je podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijet će odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije.

Najavljuju i podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena: Petrol grupa očekuje od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru. Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji, kaže se u priopćenju.

Na najavu slovenskog Petrola da će tužiti Hrvatsku i sutra na jedan sat zatvoriti postaje, reagirali su iz Ministarstva gospodarstva.

Poručuju da je Vlada, u vrijeme kada naftne kompanije ostvaruju rekordne profite zbog rata u Ukrajini i špekulacija na tržištu, ograničenjem marže naftnih kompanija zaštitila standard građana.

Za sutra je najavljen i sastanak ministra gospodarstva Davora Filipovića s Upravom Petrola.