PROSVJED OSOBA S INVALIDITETOM: Gdje su novci, Plenkoviću? – isključite sebi 6+6

“Isključite sebi pravo 6+6”, “Sude nam jer volimo svoju djecu”, “Uključivanje, ne ignoriranje”, “Prije će mi dijete osijediti nego dočekati svoja prava”, “Osobni asistent je pravo svake osobe s invaliditetom” i “Sutra to možeš biti ti” – pisalo je na nekim od mnogobrojnih transparenata na prosvjedu osoba s invaliditetom i roditelja djece s poteškoćama u razvoju na Markovom trgu u Zagrebu-

Iza prosvjeda stoji organizator Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena. U isto vrijeme prosvjed je bio na splitskoj Rivi.

Prosvjednici traže donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, donošenje Zakona o osobnim asistentima i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Jedan od organizatora je u najavi rekao: “Ovo je simbol korupcionaštva, lopovluka i nehumanosti, hvala što ste došli poručiti onima koji nas vode što im se treba reći. Ovaj novi zakon je ogolio državu i vlast, nesolidarna, bešćutna, lažljiva, bijedna, nepravedna…”

“Još su nam jednom pokazali srednji prst, a mi smo danas došli reći da nam je toga dosta. Dosta je bilo čekanja, diskriminacije, djeca s teškoćama diskriminirana su u odgojno obrazovnim ustanovama, njihovi roditelji diskriminirani su na tržišstu rada, odrasle osobe s invaliditetom diskriminirane su. Zato im svima kažemo glasno: Dosta je.,,,”, poručila je Suzana Rešetar, predsjednica Udruge Sjena i roditelj-njegovatelj.

“Mi danas poručujemo da takav bešćutan stav nećemo tolerirati. Dosta je bilo kažnjavanja roditelja jer imaju djecu s teškoćama…. Gdje su novci, gospodine Plenkoviću?… Ovu pljusku posred lica svima vama i nama svakoj osobi s invaliditetom, svakom djetetu s teškoćama, ministarstvo naziva civilizacijskim iskorakom, epohalnim… Ispravljajte tu sramotu od zakona. Opet ste nas izmanipulirali. Hitno povećajte naknade osobama s invaliditetom. Tražimo žurno osiguravanje pomoći roditeljima…. Od svojih prava nećemo odustati, danas i sutra. Mogu nas tisuću puta odbit, mi ćemo se ponovo vratiti.

Podsjetimo, o novom zakonu gostujući na N1 televiziji, Rešetar je rekla, kako Zakon koji se čeka već 15 godina nije donio ono što su očekivali, zato idu u prosvjed.

“Sigurno je jedan od razloga taj što se na taj zakon čeka 15 godina i što smo mi nakon 15 godina strpljivosti dobili nešto što je skandalozno. Na prvo čitanje, Zakon je nespojiv sa realnim i stvarnim životom osoba s invaliditetom. Gubi se interes krajnjeg korisnika i zakida se u nekim točkama pravo i usluga koje su osobe s invaliditetom dosad imale”, rekla je Rešetar i naglasila kako je jedna od stvari koja se ukida pravo na asistenciju onim osobama s invaliditetom čiji roditelji imaju status roditelja odgojitelja.

Jedan od uvjeta da bi osoba sa invaliditetom dobila osobnog asistenta taj da je ta osoba nezaposlena, a Rešetar ističe da je to samo jedan od suludih uvjeta u novom zakonu.

Prema prijedlogu Zakona, roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja gube pravo na osobnog asistenta, odnosno pravo će imati samo samci, a osobe s invaliditetom i njihove obitelji više neće sami birati asistenta, što im je iznimno važno, nego će im osobni asistent biti dodijeljen.

Sporno im je i to što roditelji djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom, koji imaju status roditelja njegovatelja, po smrti djeteta ostaju bez naknade koja im je pripadala na temelju tog statusa.

O svemu se već ranije očitovao Savez društava multiple skleroze Hrvatske i udruge članice, njih 21, o čemu možete vidjeti OVDJE.