PROSVJED ODGAJATELJICA: Vrtići pretrpani, grupe prevelike – gdje je dostojanstvo djece i “teta”?!

Foto: Pravo na grad
Foto: Pravo na grad

 Ispred Doma sindikata u Zagrebu okupili su se prosvjednici pod geslom “Daj pet za DPS” (Državni pedagoški standard) koje je organizirao Sindikat obrazovanja, medija i kulture.

Krenuli su prema Trgu bana Jelačića, uz parole – “Dosta pretrpanih skupina”, “Djeca imaju pravo na dostojanstvene uvjete” ,”Novi vrtići, nova radna mjesta”, “Za ‘vrh’ grada auto parada – vrtićima igračke s otpada”, “Tražimo dostojanstvo pedagoške struke” i “Sada su mu mete iz vrtića tete”.

Oko 500 prosvjednica i prosvjednika, što je za naše prilike lijep broj, zahtijevaju bolje uvjete za djecu i njihove pedagoge u predškolskom odgoju.

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture kaže:

“Prema istraživanjima iz 2014., u zagrebačkim dječjim vrtićima u grupama u dobi od 13 do 18 mjeseci bilo je više od 20 djece, a trebalo ih je biti osam. U trećoj godini života trebalo bi ih biti 14, a u zagrebačkim grupama ih je oko 26. Nema nijedne zagrebačke vrtićke grupe djece u petoj godini života u kojoj ih je manje od 28 do 30. Je li to dostojanstveno okruženje za odgajatelje i djecu?”

Ustvrdila je i kako je licemjerno govoriti da su djeca na prvome mjestu dok su oni koji s njima rade na posljednjem.prosvjed, mislav žagar, tete

U vezi s prehranom djelatnika u predškolskom sustavu, podsjetila je da je im je prije dvije godine izbačena naknada za topli obrok i na neki su način – nakon što se zadovolje potrebe djece prema normativu – mogli uzeti obrok te za nj platiti sedam kuna, što, kako je rekla, nije problem, no žele da im se osiguraju prostorni i zdravstveni uvjeti jer obroke ne mogu nositi od kuće.

Žilić se sjetila i riječi Ivice Lovrića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji je, kako tvrdi Žilić, rekao da njihovi zahtjevi nisu realni i da se pedagoški standardi trebaju uskladiti s hrvatskom ekonomskom realnošću.

“Vjerojatno je mislio da nam treba uzeti novac kako bi ostalo više za fontane i luksuzne BMW-e i njihovu dodatnu opremu”, poručila je Žilić na skupu, što je popraćeno burnim negodovanjem sudionika prosvjeda.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je predstavnice “teta”da sjednu za stol, kako bi zajednički riješili problem, no one nisu odustale od prosvjeda.

DPS je donesen 2008. godine, a u punoj je primjeni trebao biti 2014. Mnogi se gradovi nisu postupno prilagođavali i radili na stvaranju uvjeta za njegovu punu primjenu.

Tako primjerice u Gradu Zagrebu, koji ima najviše vrtića (60 gradskih i toliko privatnih), dugi niz godina nije riješen gorući problem broja djece u odgojnim grupama.

Oko 10 tisuća djece u Zagrebu je više djece od dopuštenog standarda jer sustavno godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno stvarnim potrebama.