PROSVJED ISPRED GRADSKE SKUPŠTINE: Problem je GUP i više cijene odvoza otpada

Na dnevnom redu 29. sjednice Gradske skupštine Zagreba je prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna i prijedlog proračuna za 2020.

Izvor: Media servis

Tu je i prijedlog izmjene odluke o prikupljanju otpada, a uvode se fiksni i varijabilni dio cijene. Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine organizirali su prosvjed zbog GUP-a i novih cijena odvoza otpada. Bernard Ivčić iz Zelene akcije.”Tražimo obustavu procesa ovoga GUP-a kao što je po zakonu to i trebalo biti i pokretanje izrade novog GUP-a koji će zaista na jedan participativan način uvažiti interese svih građana Zagreba.”

Gradonaečlnik Milan Bandić odustao je od donošenja GUP-a na ovoj sjednici gradske skupštine i najavio da će se o tome raspravljati i glasovati u veljači, a iz Zelene akcije najavljuju da će prosvjedovati i tada. Danas će na dnevnom redu biti odluka kojom se definira nova cijena odvoza otpada u Gradu. Marko Košak iz Zelene akcije.

“Gradonačelnik Bandić želi drastično poskupiti uslugu odvoza otpada, iako to nije ničim argumentirano. Ovdje danas pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa, zato što ovaj sustav koji danas imamo u Zagrebu nije funkcionalan i ne zaslužuje poskupljenje računa.”

Gordana Pasanec iz udruge Siget prozvala je pak Bandića zbog smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak. “Daje si ovlasti da mijenja ravnatelja bolnice Srebrnjak samo da bi se došlo do atraktivnog građevinskog zemljišta na Brestovcu o čemu se već piše dvije godine. Ne reagira premijer, ne reagira ministar zdravstva, znamo tko će danas nuditi amandmane na ovoj sjednici, zna se koja je vladajuća stranka. Bandić se igra boga, ali znamo da bogovi padaju na tjeme, mi ćemo izaći iz smeća, a on će izaći iz ovog Zagreba.”

Uoči sjednice skupštine predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras je najavio da će SDP biti protiv prijedloga proračuna i točke o odvozu otpada koja će, tvrdi, dovesti do poskupljenja odvoza.

“Neće podržati niti jednu ni drugu točku. Prvu zato što prioriteti gradonačelnika Bandića nisu oni koji bi trebali biti za Zagreb, a to je infrastruktura prometa. Mi smo predložili nekolicinu amandmana koji su vezani za mostove u Zagrebu i jedan vrlo važan amandman je ugradnja liftova u višekatne zgrade.”

Maras je povrdio da su u dogovoru s oporbenim klubovima kako bi prikupili potpise i uputili zahtjev za raspisivanje referenduma o Generalnom urbanističkom planu.

“Što znači da u narednih mjesec i nešto dana taj zahtjev možemo uputiti i može se provesti redovna procedura. Ukoliko gradonačelnik Bandić bude slušao, kao što on voli reći da voli poslušati neka posluša građane grada Zagreba što misle o GUP-u. Tražimo referendum prije usvajanja GUP-a u veljači iduće godine.”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/maja.sever/videos/10221038849223717/” bottom=”30″]