PROŠLO JE OSAM GODINA: Arsen Dedić, skladatelj, pjesnik, pjevač… ostavio je snažan trag

Arsenu Dediću, jednom od najvećih skladatelja, pjesnika, aranžera, flaustista i pjevača koje smo ikada imali – glazba je bila život…

Ovaj poznati skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor rođen je 28. srpnja 1938. u Šibeniku. Dediću je glazba bila život. On ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Arsenove su pjesme godinama izvodili brojni poznati izvođači.

Uz oca koji je u šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata, napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio je muzičku akademiju.

Glazba ga je spojila s Gabi Novak

Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, a uz glazbu je odrastao i njihov sin, uspješni glazbenik Matija, piše HRT.

Objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac.

Osvojio je niz nagrada za glazbu i stihove na festivalima diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Portret Arsena Dedića – ovako ga je vidio naš poznati slikar Stjepan Đukić Pišta

Njegova iznimna filmska glazba donijela mu je i dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije poput “Glembajevih”, “U registraturi”, “Prosjaci i sinovi”, “Jedrima oko svijeta” pamtit će se i po Arsenovim notama.

Svojom je glazbom obilježio i mnoge kazališne predstave. Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama, održao turneje na svim kontinentima. Poezija mu je prevedena na desetak jezika. Nije ga zaobišlo nijedno od važnijih državnih priznanja; Marul, Porin, Nazor, Red Danice hrvatske.

U mladosti pisao pod pseudonimima

U mladosti je pisao pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras, no u sjećanju svih generacija ostat će jedan jedini, neponovljivi – Arsen.

Preminuo je 17. kolovoza 2015. u Zagrebu.

U petak, 18. kolovoza u 20:15 sati na HTV1 moći ćete pogledati dokumentarni film iz serije “A Porina dobiva…” o jednom od najvećih skladatelja, pjesnika, aranžera, flaustista i pjevača koje smo ikada imali.