PROŠLO JE 28 GODINA: Srpski agresor raketirao je Zagreb i šire područje

Prije točno 28 godina srpski agresor je raketirao Zagreb i šire zagrebačko područje, što je bila odmazda pobunjenih Srba zbog poraza u oslobodilačkoj akciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji.

Izvor: Media servis

U dvodnevnom napadu tzv. zvončićima ubijeno je sedam, a ranjeno oko 200 hrvatskih civila koji su i bili ciljeva napada izvršenog pod naredbom Milana Martića u svrhu širenja terora među stanovništvom. U 12:10 minuta u Zagrebu je proglašena opća opasnost, nakon što su poraženi srpski pobunjenici izvršili prvi napad i bacili prve projektile iz raketnog sustava Orkan na križanje Vlaške i Draškovićeve ulice. Nakon napada prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman obratio se javnosti i istaknuo da se radi o osveti za vojni poraz dan prije u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji.

“Pošto su srpski ekstremisti uprskos prisustvu mirovnih snaga UNCRO potkraj prošlog mjeseca divljački prekršili sporazum o prometu autocestom razbojničkim napadajima na putnike pljačkanjem i ubijanjem nedužnih ljudi, odlučili smo stati na kraj takvom terorizmu. Jučer su hrvatske vojne snage snage oslobodile prometnice i čitavu zapadno Slavoniju. Ostvariši puno iznenađenje hrvatske snage postigle su brzu i veliko pobjedu uz minimalne gubitke”.

Na šire zagrebačko područje bačeno je i 500-tinjak neeksplodiranih zvončića, koje su pirotheničke ekipe krenule deaktivirati na terenu još za vrijeme napada. Tadašnji šef zagrebačke policije Tomislav Karamarko.

”Jedna osoba je smrtno stradala. Radi se o našem djelatniku protueksplozijskog odjela koji je stradao prilikom demontiranje jedne od tih eksplozivnih tijela. Sve skupa ozlijeđene su 44 osobe kojima je liječnička pomoći pružena u zagrebačkim bolnicama”.No drugi dan ponovno napad na Zagreb. Raketirano je središte grada, Dječja bolnica u Klaićevoj, Zrinjevac, zračna luka Pleso, ADU te pokraj Hrvatskog narodnog kazališta i Doma umirovljenika Centar.

Ukupan broj žrtava popeo se na sedam, a ranjeno je i ozlijeđeno 200-tinjak civila. Napad je naredio predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine Milan Martić, čim se te iste 1995. godine hvalio pred kamerama, a upravo je to poslužilo Haškom sudu da ga osudi na 35 godina zatvora.

“Za ovo što je Tuđman napravio prema vama ovdje, kao protumjeru mi smo bombardirali sve njihove gradove – i Sisak više puta i Karlovac i Zagreb, i jučer i danas. To je napravljeno zbog vas. Napad Tuđmanovih snaga nije bio samo na zapadnu Slavoniju. Danas je uslijedio ultimatum, ako budu dalje napadali naše snage u okruženju tučemo i dalje Zagreb i razaramo njihove gradove”.

U presudi je Sud zaključio da je raketiranje Zagreba koje je naručio Martić namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a da je svrha bila širenja terora među civilnim stanovništvom.