PROŠLO JE 28 GODINA: Na današnji dan 1995. godine započela je Oluja

Prije 28 godina na današnji dan rano ujutro započela je Vojno-redarstvena operacija Oluja kojom su hrvatski vojnici u četiri dana oslobodili sva okupirana područja, osim istočne Slavonije. U Kninu su u tijeku posljednje pripreme za sutrašnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Izvor: Media servis

​Ovogodišnje obilježavanje obljetnice Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja neće se održati na Dinarinu stadionu u Kninu, nego će se proslava preseliti na Trg dr. Ante Starčevića koji će dijelom biti natkriven zbog najavljenog lošeg vremena. Večeras će predsjednik Zoran Milanović tradicionalno primiti ratne zapovjednike, lokacija je također izmjenjena zbog nevremena pa će prijem biti u Domu hrvatske vojske umjesto na kninskoj tvrđavi.

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, položit će vijence i zapaliti svijeće na Gradskom groblju Mirogoj kod Spomen obilježja „Glas hrvatske žrtve“ – Zid boli, kod Središnjeg križ au Aleji hrvatskih branitelja te kod Krematorija – Kenotaf. Obilježavanje se sprema i u Rijeci. Delegacija Grada Rijeke predvođena zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan, delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlatkom Komadinom, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi položit će vijence u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnom gradskom groblju Drenova, na središnji križ na Centralnom gradskom groblju Drenova, na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti, dok će drugi sastav izalsnastva položiti vijence i na Spomenik poginulim braniteljima na groblju Trsat.

Čestitku povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja uputio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medev.

‘‘U Domovinskom ratu hrvatski narod pokazao je hrabrost i odlučnost da sam odlučuje o svojoj sudbini, da smo spremni obraniti i osloboditi svoju domovinu, pa i umrijeti da bi Hrvatska živjela. Na ovaj dan Hrvatska zahvaljuje svim svojim braniteljima koji su bili spremni na najveću žrtvu za našu slobodu i neovisnost. Na temeljima te žrtve danas živimo u Hrvatskoj i za Hrvatsku. Zahvalan sam i ponosan što sam imao povijesnu priliku biti među onima koji su stvarali temelje naše države, koju smo obranili i oslobodi, da bi se Hrvatska pozicionirala upravo tamo gdje smo željeli biti‘‘, između ostaloga poručio je Medved.

A točno u podne na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održat će se Antiratna polusatna akcija pod nazivom ‘ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS‘ u organizaciji Centra za žene žrtve rata-ROSA, Zagreb, Centra za građansku hrabrost Zagreb, Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije Zagreb i Ženske mreža Hrvatske.

‘‘Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sustavnu politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo suosjećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime. Nad građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon operacije ‘Oluja‘ pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili su veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno je više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada izbjeglo oko 200.000 njezinih građana. Njihov je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan. Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost hrvatske države. Od predstavnika državnih institucija zahtijevamo procesuiranje odgovornih za ratne zločine‘‘, poručuju iz Centra za žene žrtve rata-ROSA.

Potom u 18 sati u Centru za ženske studije u Zagrebu, organiziraju prikazivanje izbora dokumentarnog materijala o operaciji ‘Oluja’ uz diskusiju.