PROŠLE SU 43 GODINE: Na današnji je dan umro Josip Broz Tito

Prije 43 godine, 4. svibnja 1980., umro je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, vođa jugoslavenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti, a umro je u 88. godini, u Kliničkom centru u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, u 15,05 sati, piše N1,

Nekoliko godina su se 4. svibnja u 15,05 oglašavale sirene i stao bi prijevoz, a građani Jugoslavije gdje god su se zatekli stajali bi mirno i Titu bi odavali počast šutnjom.

Četrdeset i treća godišnica Titove smrti bit će danas obilježena u Kući cvijeća u Beogradu gdje je sahranjen, u Kumrovcu u Hrvatskoj, u kojem je rođen i na još nekoliko mjesta, ne samo u bivšim jugoslavenskim republikama.

Titov grob, Kuću cvijeća, koja je u sastavu Muzeja Jugoslavije na Dedinju, od sahrane do sada je posjetilo oko 20 milijuna ljudi.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz cijelog svijeta, predsjednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u svibnju 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. svibnja kao “Dan mladosti”.