PROŠIRILI LISTU: Moskva stavila Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja Rusije

Iako se rat na istoku ne smiruje, no ipak dobra vijest stiže iz Istanbula. Rusija i Ukrajina danas će potpisati ugovor o izvozu žitarica. A loša vijest za našu zemlju stiže iz Rusije – Hrvatska je stavljena na popis neprijateljskih zemalja.

Izvor: Media servis

Na meti agresora 149. dana rata je istok Ukrajine – regije Harkiv i Donbas. Ruska artiljerija gađa gradove Slovjansk i Kramatorsk gdje se bilježe i civilne žrtve. Situacija se ne smiruje, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava kako Rusi ne odustaju od gađanja civilnih objekata.

“Svaki od ovih ruskih udara je argument da Ukrajina dobije više HIMARS-a i drugog modernog i učinkovitog oružja. Svako od ovih granatiranja samo jača našu želju da porazimo okupatore – to će se sigurno dogoditi.”

Rusija i Ukrajina u Tuskoj danas potpisuju važan sporazum – onaj o izvozu žita. Na poslijepodnevnoj svečanosti u Istanbulu sudjelovat će, uz ukrajinske i ruske predstavnike, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres. Sporazum umogućuje izvoz ukrajinskih žitarica koje su zbog blokade crnomorskih luka ostale u skladištima.

Primjerice samo u silosima u Odesi nalazi se 20 milijuna tona pšenice koja čeka svoj izvoz. Plan je u Istanbulu otvoriti koordinacijski centar, a Turska bi imala važnu ulogu pregleda trgovačkih brodova, kako ne bi prevozili oružje. Postizanje sporazuma pozdravio je i američki State Department.

A nakon što je Vijeće EU-a jučer odobrilo sedmi paket sankcija Rusiji koji uključuje zabranu uvoza ruskog zlata, stigao je odgovor iz Moskve. Rusija je proširila popis zemalja koje smatra neprijateljskim.

Na listi se sada nalazi i Hrvatska te tako neće moći u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zapošljavati osobe s teritorija Ruske Federacije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!