PRORAČUN ZAGREBA: Za iduću godinu 16,6 milijardi kuna – gradit će se Gradska knjižnica Paromlin

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je proračun Grada Zagreba za 2023. godinu, koji pokazuje znatno povećanje kapitalnih investicija, kao i povećanje transparentnosti trošenja javnog novca. Nadalje, plan je zaduživanje prepoloviti u odnosu na 2020. godinu.

Proračun Grada Zagreba za 2023. ostaje u okvirima ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna te iznosi 16,6 milijardi kuna. Smanjuju se troškovi, a rastu kapitalna ulaganja u društvenu infrastrukturu, zahvaljujući racionalnijem upravljanju i povećanju iskorištenosti EU fondova, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

“Trostruko više kapitalnih ulaganja u društvene djelatnosti u odnosu na 2020. godinu, a otprilike i u odnosu na prošlu godinu. Planiramo uložiti 260 milijuna kuna u daljnju obnovu škola, a u izgradnju vrtića ili proširenja kapaciteta postojećih planiramo uložiti 150 milijuna kuna.”

Najavljuje se početak izgradnje jednog od najvećih kapitalnih projekata – Gradske knjižnice Paromlin, u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

“To će se proračunski protegnuti i na 2024. i 2025. godinu. Većinu tog novca planiramo povući iz EU fondova. Isto tako, to je prvi korak za revitalizaciju cijele zone Gredelj i zato nam je Paromlin važan iz nekoliko razloga.”

Plan je povući 1,2 milijarde kuna iz EU fondova, u odnosu na 700 milijuna planiranih u 2022. godini. Grad planira i početak obnove Doma sportova, a dio troškova će prijaviti na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Kada je riječ o javnom prijevozu, na cestama će prometovati 65 novih ZET-ovih autobusa, a trebao bi biti potpisan i ugovor s Ministarstvom prometa za 20 novih tramvaja. Grad zaduživanje u idućoj godini planira prepoloviti na 600 milijuna kuna odnosu na 2020. godinu.

“To uključuje ne samo kredite, nego i druge fiancijske instrumente. Također, nastavljamo planirati suficit ukupnog proračuna od 300 milijuna kuna kako bi neutralizirali akumulirani deficit koji nam je ostavila prethodna vlast od milijardu i 400 milijuna kuna.”

Dodajmo kako je gradski proračun za 2023. danas upućen u Gradsku skupštinu u daljnju proceduru.