PROPAO JOŠ JEDAN VLADIN PLAN: Nema želje za povratkom – neuspjeh mjere Biram Hrvatsku

Čini se kako je još jedna ideja Vlade propala, a riječ je o mjeri Biram Hrvatsku koja je trebala potaknuti doseljavanje ljudi iz inozemstva tako što je osigurala 20 000 kuna za samozapošljavanje povratnicima.

U cijeloj prošloj godini kroz mjeru se iz inozemstva vratilo 111 hrvatskih državljana koji su u Hrvatskoj željeli pokrenuti posao dok je 25 građana odlučilo iskoristiti dodatne poticaje države i preseliti se iz razvijenih u nerazvijenije krajeve Hrvatske, piše Novi list.

U konačnici, ukupno je odobreno 136 zahtjeva za mjeru Biram Hrvatsku, od ukupno pristigla 184 zahtjeva. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkrivaju da je još 14 zahtjeva trenutno u obradi, a da je na 34 odgovor bio negativan.

Za 136 odobrenih zahtjeva kroz spomenutu mjeru država je osigurala ukupno 19,78 milijuna kuna, od čega za mjeru samozapošljavanja 13,6 milijuna kuna te dodatno za povratak ili preseljenje unutar Hrvatske 6,17 milijuna kuna.

“Od ukupnog broja obrađenih zahtjeva, veći dio odnosi se na povratnike iz država Europskog gospodarskog prostora, Švicarske Konfederacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Manji dio odnosi se na podnositelje zahtjeva koji su izvršili promjenu prebivališta iz područja višeg indeksa razvijenosti u područje nižeg indeksa razvijenosti (unutar Republike Hrvatske) te na podnositelje zahtjeva koji ne udovoljavaju niti jednoj ciljanoj skupini”, pojašnjavaju iz HZZ-a.

Iz toga se zaključuje da je ipak puno više onih koji su odlučili pokrenuti svoj posao nakon stečenog iskustva nego onih koji su se preselili unutar Hrvatske, iako je u oba slučaja riječ o jako malom broju građana.