PROPALO MIRENJE VLADE I SINDIKATA: Sutra štrajk u srednjim i osnovnim školama

Više od 70 tisuća prosvjetnih djelatnika od sutra je u štrajku, nakon što je neuspješno završilo mirenje Vlade i školskih sindikata.

Izvor: Media servis

Tražili su povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Vlada je ponudila povećanje dodatka za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. godine.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.”To je za sindikate neprihvatljivo. Nakon što je mirenje neuspješno završilo, sutra počinje štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Po prvi puta bit će proveden kao cirkularni štrajk. To znači da će sutra cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će u štrajku sudjelovati po nekoliko županija iz oba sindikata.”

Mihalinec dodaje kako je neprihvatljivo da složenost poslova učitelja i nastavnika nije izjednačena s nekim drugim sektorima javnih službi.

“Prihvaćamo i cijenimo koeficijent socijalnih radnika, ali ne prihvaćamo da Vlada RH učitelja stavlja na najnižu vrstu. Pritisak će biti održan dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima složenosti poslova.”U školama će se sutra početkom smjene održati skupovi radnika, a nakon toga učitelji obustavljaju rad.”U osnovnim školama, gdje ima male djece, organizirat će se čuvanje djece. Jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju, jer ih ne želimo ostaviti da ne budu zbrinuta.”

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja uputila pozvala je sve djelatnike iz sustava obrazovanja da se odazovu štrajku.

“Bilo da je učitelj, bilo da je tajnik, računovođa, kuharica, domar, spremačica. Ovo je prilika da se svatko pojedinačno od sutra bori za materijalni i društveni položaj. Zato sad pozivam sve članove i ne-članove sindikata na dostojanstveni odaziv štrajku.”

Roditelje je zamolila za strpljenje i razumijevanje. “Ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, ovaj štrajk je borba za bolje obrazovanje. Za našu budućnost i budućnost naše djece.”

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je za plaće učitelja izdvojeno 500 milijuna kuna više nego prošle godine, te da bi Vladina ponuda značila još dodatnih 320 milijuna kuna.

“Da li nas brine to što će se dogoditi štrajk? Naravno da štrajk nije nešto što je ugodno Vladi RH, ali s druge strane moramo biti svjesni toga da imamo fiskalne i nekakve financijske mogućnosti koje moramo poštivati.”Na pitanje je li ministrica Divjak trn u oku Vladi zbog činjenice da zajedno sa sindikatima traži povećanje plaća, Aladrović je rekao;”Sigurno to ne bih tako tumačio. Ministrica Divjak se kao i svi drugi ministri bori za svoj resor. Međutim to moramo raditi u skladu s ciljevima Vlade i sistemskim pristupom ovakvim problemima.”

U petak se nastavljaju razgovori o dodatku temeljnom kolektivnog ugovoru te će biti prostora za daljnje razgovore sa sindikatima, dodao je Aladrović.