PROMJENE U HOLDINGU: Dva najveća gubitaša idu pod kapu Grada Zagreba

POVIJESNA TRANSAKCIJA: Zagrebački holding plasirao 1,8 milijardi obveznica - potražnja bila čak 3 milijarde

U prvim mjesecima iduće godine ZET i Zagrebački velesajam trebali bi izaći iz sastava Zagrebačkog holdinga i postati samostalni poduzetnici u vlasništvu Grada Zagreba.

Piše: Branimir Fagač

Naime, na Gradskom je povjerenstvu usvojen Plan podjele Holdinga s formiranjem novih tvrtki – Zagrebačkog velesajma i Zagrebačkog električnog tramvaja, koje prelaze u vlasništvo Grada Zagreba.

Uprava Holdinga donijela je istovjetnu odluku. Ako sve dobro prođe, od siječnja će ZET i Velesajam raditi kao samostalna trgovačka društva, a ako većina u Skupštini to ne podrži, doći će do odgode.

“Na ovom smo projektu radili punih godinu dana, jer nismo mogli dozvoliti da nam se potkrade ni najmanja pogreška”, istaknula je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

“Plan podjele Holdinga poslan je na Trgovački sud i trebalo bi biti na klupama gradskih zastupnika u prosincu. Nadamo se da će nam Sud dovoljno brzo odgovoriti”, istaknula je pročelnica Jozić.

Revizorske kuće Deloitte i LeitnerLeitner analizirale su modele izdvajanja. Prvi je model, da ZET-u i Velesajmu ostane 2,4 milijarde kuna dugovanja prema Holdingu.

Drugi model predlaže da se samo određena dugovanja zadrže, a treći je prijedlog izdvajanje tih podružnica, ali bez prenošenja duga.

U bilo kojem slučaju, Holding bi morao platiti i desetke milijuna kuna poreznih obveza.

Radnici ova će dva gubitaša, u početku zadržati sva materijalna prava iz Kolektivnog ugovora, no izgubit će ih godinu dana nakon izdvajanja iz Holdinga.

Dobra je vijest da neće biti otpuštanja. Iz Sindikata prometnih vozača i radnika ZET-a poručili su da nisu protiv izdvajanja te da smatraju da bi se na taj način za njih stvari poboljšale.

“Sve ostaje kao prije osim vlasničke strukture. ZET i Velesajam prelaze direktno u vlasništvo Grada. Za to imamo svoje razloge – ZET vezano uz korištenje EU sredstava, uz ugovor koji smo sklopili još prošle godine u skladu s europskim smjernicama i direktivama gdje točno mjerimo i kvalitetu usluge javnog gradskog prijevoza i sve one druge komponente koje ta direktiva nalaže”, objasnila je Jozić.

Kada je pak riječ o Zagrebačkom Velesajmu, predviđeno je da on postane mjesto “od posebnog interesa grada Zagreba”.

“Jedan dio ostao bi rezerviran za sajamske djelatnosti, a preostale dvije trećine bilo bi prenamijenjeno i pretvoreno u komercijalno-znanstveno-istraživački prostor”, rekla je Jozić.

Dakle, Velesajam bi bio kombinacija svih navedenih sadržaja, u što ulazi i Tehnološki park, te neke druge institucije, koje bi postale otvorene za građane, sa javnom površinom, šetnicama, bez ograde.

“Jednostavno, da prostor Velesajma integriramo sa Novim Zagrebom, kao jednom cjelinom takve vrste, znači poslovno-istraživačke infrastrukture”, objasnila je Jozić.

 

Komentiraj