PROMJENE S NOVOM GODINOM: Važni zakoni i propisi koji nam mijenjaju život

Čitav je niz vrlo važnih i brojnih promjena koje nas čekaju od 1. siječnja 2023. koje u nekim sferama doista mijenjajui navike i život.

Ovo je samo spisak onih najvažnijih stvari koje se mijenjaju i ne treba na njih zaboraviti.

Svima zaposlenima, i onima koji to namjeravaju postati, važna je informacija da od 1. siječnja na snagu stupa više izmjena u Zakonu o radu, javlja Dnevnik.hr.

-Ograničava se sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme na najviše tri puta u tri godine.

-Produljuje se trajanje pauze između prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme i sklapanja novog ugovora o radu na određeno s dva na šest mjeseci.

-Detaljnije se definira rad od kuće i vrijeme dostupnosti radnika nakon radnog vremena za pozive i e-mailove.

-U slučaju prekida rada uslijed izvanrednih okolnosti radnik će imati pravo na naknadu plaće u visini 70 posto prosječne plaće u prethodna tri mjeseca.

-Omogućava se sklapanje ugovora o radu za stalne sezonske poslove na određeno i na neodređeno vrijeme.

-Radnik će moći u dodatnom radu raditi 8, a iznimno i 16 sati tjedno.

-Poslodavac smije produljiti trajanje probnog rada u slučaju privremene odsutnosti radnika tijekom probnog rada.

-Radnik koji u trenutku otkazivanja ugovora o radu ima navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, neće ostvarivati pravo na otkazni rok ni otpremninu.

-Odredbe o uređenju rada putem digitalnih platformi stupaju na snagu 2024. godine.

-Novost je i obveza plaćanja povećanja satnice za rad nedjeljom za 50% od redovne satnice.

Tko radi, prima i plaću, a izmjenama Zakona o porezu na dohodak od 1. siječnja 2023. plaće se više neće morati isplaćivati isključivo na tekući račun. Na taj će se način rasteretiti građani i poduzetnici koji su do sada morali imati dva ili više računa, piše portal savjeti.hr.

Kako bi se dodatno zaštitili radnici, zakonom o suzbijanju neprijavljenog rada uvode se crne liste poslodavaca koji ne prijavljuju radnike ili koriste rad radnika koji su navodno samostalni u pružanju usluga.

Raste i minimalna plaća, i to za 12 posto u odnosu na 2022. godinu pa će visina minimalne plaće za 2023. u bruto iznosu biti 700 eura, a u netu 560 eura.

Velika je promjena i izmjena u radu trgovina koje će sada nedjeljom raditi samo iznimno i to ukupno 16 nedjelja u godini.

No, najveća promjena ipak je promjena valute. Od siječnja euro zamijenjuje kunu.Detalje o svim promjenama koje stupaju na snagu od Nove godine, čitajte na savjeti.hr