PROMICANJE UDOMITELJSTVA: Nacionalna kampanja “Svako dijete treba obitelj”

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u suradnji s UNICEF-om najavila je početak nacionalne kampanje za promicanje udomiteljstva “Svako dijete treba obitelj”.

Izvor: Media servis

Cilj ove kampanje je povećanje broja brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Nacionalna kampanja “Svako dijete treba obitelj” posebno će se pobrinuti za osiguravanje obiteljske skrbi za najmlađu djecu, do 3 godine.

Ministrica Murganić navela je kako je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade smješteno 2259 djece, naglasivši kako institucije moraju biti izbor samo onda kada se ne može pronaći adekvatniji oblik zbrinjavanja djece.

“U ustanovama je smješteno 814 djece ukupno, a ovih od 0 do 3 godine 90-ero djece”, rekla je Murganić.

Udomiteljstvo se mora razvijati, promovirati i udomiteljima pružati adekvatna stručna i financijska pomoć, stoga je Ministarstvo prišlo izradi novog Zakona o udomiteljstvu, istaknula je ministrica.

“Cilj tog Zakona je da dobijemo nove mlade udomitelje i da imamo udomiteljstvo rasprostanjeno i rašireno u cijeloj Republici Hrvatskoj”, dodala je ministrica.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić navela je kako su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala kako je upravo odrastanje u ustanovama posebno štetno za najmlađu djecu jer se pojavljuju zdravstvene poteškoće poput zaostajanja djece u razvoju govora i problematičnog ponašanja.

“Postoje u nekim segmentima društva da domovi i nisu tako loši za djecu, bez obzira na naravno veliki trud njihovih djelatnika mi moramo zajednički osigurati da svako dijete odrasta u obiteljskoj skrbi”, poručila je Otmačić.

Komentiraj