PROLJETNI UMOR: Donosi ga buđenje prirode – ovo su savjeti nutricionista

Prvi znakovi proljeća su, naravno, vjesnici proljeća koji svojim cvjetanjem polako bude prirodu. Osim cvjetanja kojem se svi divimo i kojeg svi možemo vidjeti, pojavljuje se i jedan negativan vjesnik kojeg ne primjećuju svi, ali oni koji ga osjete, znaju da je proljeće došlo i bez izlaska u rascvjetanu prirodu.

Pripremila: Lucija Horvat (Media servis)

Taj vjesnik zove se proljetni umor i uvelike utječe na kvalitetu života.

Proljetni umor javlja se u rano proljeće, kao hormonska reakcija tijela na kraj hladne i tmurne zime i početak sunčanog i toplijeg vremena, a traje sve do svibnja do kad se tijelo ne privikne na sunčano vrijeme.

Nutricionist Branimir Dolibašić objasnio je što se događa s hormonima u tijelu kada dođe proljeće.

“Prije svega po zimi imamo više melatonina jer je više tamnog vremena, tamnih sati. Dok se to s pojavom proljeća mijenja. Onda nam treba više serotonina, njih dvojica su inače par kao noć i dan i oni se izmjenjuju tijekom dana. Povišena koncentracija melatonina navečer, serotonina tijekom dana.”

Osim zbog hormona, proljetni umor javlja se i zato što na proljeće postajemo više aktivni. Dolibašić kaže kako se mišići, nakon zime i mirovanja, na proljeće prebacuju u višu razinu zbog čega dolazi do usporenog oporavka jer se ne stignu regenerirati na vrijeme. Sve više građana žali se na simptome proljetnog umora koji ih sprječavaju da normalno obavljaju svoje zadatke i aktivnosti.

“Simptomi su mi glavobolja, umor, teško dizanje iz kreveta, rano kretanje na spavanje i tako. Umor, lagana depra me pere.”

… nabrojao nam je jedan od prolaznika kroz zagrebački Zrinjevac, a bez obzira na proljetni umor, mnogi su jedva dočekali povratak u prirodu i na sunce. Raspoloženi za šetnju, ali i razgovor, neki građani su nam otkrili i različite načine kojima se pokušavaju nositi s proljetnim umorom.

“Šetam i imam ove mazarije razno razne koje apoteka preporučuje. Namažete koljena fizički i ovo, ono.” “Sve je to dio života, popijem kavu ko i obično i idem dalje.” “Ah kako mogu drugačije, jednostavno pokušavam nekako ne razmišljati o tome toliko i nešto da me uspava, da se umorim…” “Neki dan je teži, neki dan je lakši pa onda tako tijelo i podnosi. Iako, jedva čekamo naravno, malo je zima potrajala, malo sunčeka..” “Priroda, ona ima svoje vrijeme, mi smo dio prirode i kako priroda utječe na nas tako i mi utječemo na prirodu. Zato volim prošetat, sjest na sunce, sunčat se, puno svježeg zraka.” “Više spavam i uzimam dodatne vitamine.”

Nutricionist Dolibašić dao je nekoliko savjeta kako da prehranom pokušamo ublažiti simptome proljetnog umora.

“Dakle, bitno više povrća iskoristiti i paziti da se unosi dovoljno proteina kako bi se taj skok iz relativno pasivnih mišića, proteinski kompenzirali za oporavak. Dakle kvalitetno krto meso i riba.”

Također osim zdrave prehrane, nutricionist Dolibašić preporučuje građanima da što više vremena provode na suncu i u prirodi.