PROJEKT DESETLJEĆA: Krenula izgradnja novog suvremenog objekta OŠ Bukovac

Prva obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj sa certifikatom Savjeta za zelenu gradnju, u proljeće slijedeće godine primiti će u školske klupe prve učenike.

Piše: Branimir Fagač

Jedan od najvećih i najisčekivanijih projekata poslijednjih godina u Gradu Zagrebu, koji Vijeće Gradske četvrti Maksimir priprema u suradnji s Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i šport, konačno, nakon dugogodišnjih previranja, izgledno je, ipak kreće u realizaciju.

Rekonstrukcija je to Osnovne škole Bukovac, buduće prve zelene škole u Republici Hrvatskoj, za koju su još 2015. godine riješeni imovinsko – pravni odnosi, a tek nedavno sva potrebna projektna dokumentacija koja je stajala Grad Zagreb i Vijeće Gradske četvrti Maksimir oko 1,200.000 kuna.

Ambiciozan projekt

Kada je 2016. godine projekt bio u začetku, planirana je samo dogradnja jednog novog školskog krila. No, zbog iznimno lošeg stanja većeg dijela objekta, našlo se novo rješenje, koje je, pokazalo se kasnije, zbog tromosti svih uključenih strana, rezultiralo još većom štetom.

Cijeli se, kako tvrde iz Grada, vrlo zahtjevan projekt, zbog dva snažna potresa koja su 2020. godine dobrano uzdrmali metropolu, morao vratiti na sam početak, a da još, zapravo, kao takav i nije započeo.

Sama je škola dodatno pretrpjela golema oštećenja i proglašena neuporabljivom za bilo kakve radne aktivnosti, a učenici, uz organizirani prijevoz, nastavu pohađaju na četiri lokacije – u OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ Petra Preradovića, OŠ Jordanovac, te OŠ Žuti brijeg.

No, usprkos svim spomenutim nedaćama – od razornih potresa i pandemije koja svakodnevno uzima svoj danak, pa sve do sporosti gradske vlasti, u Gradskoj četvrti Maksimir započeli su konačno radovi na rušenju starog i na izgradnji novoga suvremenog objekta OŠ Bukovac.

Dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba, najavljuje kako bi svi radovi, uključujući i rekonstrukciju pristupnih cesta, ali i svih okolnih ulica čime bi se riješio i gorući problem prometa oko same škole, trebali biti dovršeni do travnja iduće godine”.

“Uz zahvalu svima na strpljenju i razumijevanju, veseli me spoznaja da će učenici OŠ Bukovac ubuduće nastavu pohađati u novoj, modernoj, suvremenoj školi za 21. stoljeće, baš onakvoj kakvu i zaslužuju“, naglasila je Pavičić Vukičević.

Lokalna zajednica

Dakle, danas sa alarmantnom sigurnosnom ugrozom za učenike i nastavnike, u bliskoj bi budućnosti Osnovna škola Bukovac trebala postati prva prava zelena škola u Hrvatskoj, odnosno, primjer i uzor svim ostalim obrazovnim ustanovama, dok će se današnje zdanje, koje datira još iz 1967. godine, u potpunosti srušiti.

Grad Zagreb u gradnju škole s 36 učionica i s kabinetima, polivalentnim prostorom, knjižnicom i drugim pratećim sadržajima, novim vanjskim športskim igralištem, školskim trgom i parkiralištem investira 87.772.610,68 kn (+ PDV) koji su došli iz Fonda solidarnosti EU. Ukupna netto površina objekta iznosit će 8 037,3 četvornih metara.

Škola će, kada bude u potpunosti završena, imati i zaštićene eko vrtove, vlastito reciklažno dvorište, specijalizirane laboratorije i mogućnost maksimalnog iskorištavanja sunčeve energije.

Uz to, naglasak će biti na prirodnim predmetima – matematici, biologiji i kemiji. Kako bi se djeca informatički opismenjavala već od prvog razreda, škola će dobiti i dodatne učionice.

Osnovna škola Bukovac, također, želi ostvariti i čvršće poveznice s lokalnom zajednicom, pa će tako biti otvorena za sve građane. U planu je održavanje radionica, tribina i tečajeva. To bi, kažu u školi, bio njihov skromni doprinos razvoju zajednice.

U implementaciji ovog inovativnog rješenja u potpunosti ih već niz godina podržava Savjet za zelenu gradnju i njihova izvršna direktorica Snježana Turalija.

Zeleni certifikat

“Djecu treba od malih nogu učiti na drugačije razmišljanje, odnosno na zeleni život. Dokazano je da djeca koja provedu više vremena na dnevnom svjetlu imaju manje šanse za razvoj astme i alergije, a produktivniji su i brže usvajati nova znanja”, objašnjavala je Turalija još 2017. godine.

Turalija dodaje kako se nada da će sve proći prema planu, jer će time Osnovna škola Bukovac postati prva zelena škola sa certifikatom Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, vrlo važnim dokumentom.

Početak gradnje pozdravljaju i dr. sc. Mirjana Boras, ravnateljica OŠ Bukovac, te Lovorka Pezo, predsjednica Vijeća roditelja, uz zahvalu Gradu Zagrebu i svim roditeljima na dosadašnjoj suradnji i potpori.

“Ponosan sam na sudjelovanje u ovom kapitalnom projektu. Škola je projektirana tako da može primiti i više od 650 učenika za rad u jednoj smjeni, što je oduvijek naša želja”, ističe Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Dodaje, kako je iznimno važno da svako zagrebačko dijete, bez obzira iz kojeg je dijela grada, ima najbolje uvjete za školovanje. Jer, obrazovanje je najbolja ulaznica za kvalitetan život.

No, na našu je veliku žalost izborni ciklus u punom jeku, a život počesto zna čudno izmiješati karte. Tko zna što se krije iza oblaka i što donosi sutra.

Logično je, dakle, pitati se na kraju, hoće li nadolazeća ‘garnitura’ gradske vlasti nastaviti putem koji je ‘iskrčila’ ona na odlasku i zaista omogućiti našoj djeci kvalitetan i sretan život ili će se, prema izbornim najavama, baviti opravdavanjem svojega neznanja, nestručnosti i loših poteza. Po mišljenju mnogih, dogoditi će nam se gotovo sigurno ono potonje!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!