PROF. ALEMKA MARKOTIĆ: Možemo biti ponosni na veći dio stanovništva – poštuju mjere

U Dnevniku Nove TV gostovala je prof. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, koja je među ostalim komentirala ponašanje građana u borbi s koronavirusom.

Mjere koje su poduzete u Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa ocijenjene su kao najstrože u svijetu, a prof. Markotić na to odgovara: “Osobno bih preporučila da se svi samo drže tih mjera. Mislim da su one sad dovoljne i promišljene… Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila”, rekla je za Dnevnik Nove TV.

Prof. Markotić matra da se nije dogodio nagli rast teškooboljelih. “To nije nagli rast, to je 5 posto od ukupnog broja oboljelih. Zasad je to ispod očekivanja”, rekla je Markotić.

O neujednačenim pravilima i nemogućnosti nekih građana da dođu do majstora, dok drugi lako do njih dolaze, rekla je da Stožeri trebaju dati bolje upute.

“Ovo je situacija koju nitko nije doživio do 14., 15., 16. stoljeća i trebat će nam da se adaptiramo. Vjerujem da će stožeri dati bolje upute”, kazala je.

Napomenula je da je naš zdravstveni sustav jak bez obzira na velik broj liječnika u samoizolaciji, a na pitanje koliko ovakav režim može potrajati, kaže: “Više puta sam rekla da ne želim dati ozbiljnije procjene. Možete dati pretpostavke, a svi se nadamo da ako uspijemo izdržati nekoliko tjedana. Virusi su čudni. SARS je tako protutnjao za 6 mjeseci pa nestao. Teško je vjerovati da će ovaj nestati, ali se nadam da će nas iznenaditi”.