PROCVAT TURIZMA: U Zagrebačkoj županiji sve više gostiju iz azijskih zemalja

Zagrebačka županija u prva je četiri mjeseca ove godine zabilježila porast turističkog prometa za 14, te noćenja za 15 posto više nego u isto vrijeme lani.

Piše: Branimir Fagač

Strani turisti su u prva četiri mjeseca 2019. godine znatno više od domaćih posjećivali atrakcije i mjesta Zagrebačke županije, što u prijevodu znači da je njih 15,5 tisuća ostvarilo 27 tisuća noćenja.

“Primjetan je porast dolazaka turista iz Kine i inih azijskih zemalja, nakon kojih slijede Talijani, Bugari i Nijemci. Najposjećeniji gradovi i mjesta prema našim podacima su Velika Gorica, Samobor, Ivanić Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić”, ističu iz Zagrebačke županije.

Naime, prošle je godine županiju posjetilo ukupno 123 tisuće turista, ili 41 posto više nego u 2017. godini, dok su noćenja porasla 33 posto, na više od 154 tisuće.

Nastavak pozitivnih trendova očekuje se i ove godine, čemu dobrano u prilog idu i podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine Zagrebačku županiju posjetilo 24,1 tisuća turista koji su zabilježili 43,1 posto noćenja.

“Novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u Zagrebačkoj županiji – kulturni, zdravstveni, ciklo, pustolovni i eno-gastro turizam – razlog su pozitivnih rezultata”, ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Dužnost je preuzela početkom svibnja ove godine, nakon što je dugogodišnja direktorica Ružica Rašperić otišla u mirovinu.

Iz Zagrebačke županije podsjećaju da su nedavno objavili javni poziv u sklopu kojeg će i ove godine financijski podržati različite projekte u turizmu, te za tu priliku ukupno izdvojiti oko milijun kuna.

“Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za manifestacije koje su važne za turističku ponudu županije, a imamo i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza, te ostale javne turističke infrastrukture”, kažu iz županije.

Najavljuju da će uskoro raspisati i natječaj za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude već postojećih hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja.

Komentiraj