PROBLEMI ZAGREBA: Tomašević o komarcima, nepokošenoj travi, o kupnji rabljenih tramvaja

Osim visokih temperatura, metropolu prate i vruća gradska pitanja: nepokošena trava, srušena stabla, rojevi komaraca, nesnosni smrad biootpada…

Izvor: Media servis

To samo su neki od prizora koji su dočekali Zagrepčane koji su se vratili s godišnjih odmora. Zašto je tome tako odgovor se pokušao saznati na redovitoj konferenciji gradske vlasti.
Zvuk kosilica, osim iz privatnih dvorišta, rijetkost je posljednjih dana čuti u Zagrebu. Nižu se pritužbe građana na nekošenje grada, a žale se i da je neuredan. Prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević rekao je da je dio zelenih površina u vlasništvu Grada, a dio privatno vlasništvo te da se svi trude održavati grad urednim. Podsjetio je na oluju koja je u srpnju pogodila Zagreb i odgovorio na kritike.

“Ta sanacija je naravno izbacila iz ritma košnju koju provodi to isto poduzeće, a to je Zrinjevac. Svatko tko doma ima dvorište zna koliko je rasla trava ovo ljeto. Ponavljam, visoke temperature, ogromne količine padalina nezabilježene u Zagrebu i Hrvatskoj u kombinaciji s najjačom olujom koja je bila u povijesti Zagreba. Tako da, rekao sam već da će se stvari u rujnu stabilizirati kada govorimo o košnji i raščišćavanju granja i posljedica ovih stradalih stabala. Još jednom ću reći, deset tisuća stabala je oštećeno‘‘.

Osim nepokošene trave koja vizualno narušava izgled, miris neodvezenog smeća, točnije, biotopada koji stoji na žegi, utječe i na olafaktorno osjetilo Zagrepčana. Gradonačelnik uvjerava da se otpad u gradu odvozi dovoljno redovito.

‘‘Ono što možemo reći da je količina biotpada odvezena ovo ljeto dvostruko veća nego prošlo ljeto što isto pokazuje o kakvim uvjetima govorimo. Cijeli Zagrebački Holding od Čistoće, Zrinjevca i drugih poduzeća je na rubu snaga da se bori s uvjetima kakvi nikad nisu viđeni‘‘.

Tu izazovima nije kraj. Sve više žalbi građana pristiže i na povećan broj komaraca.

‘‘Kad govorimo o prijavama građana, ovo ljeto smo ih imali manje nego prošlo i pretprošlo. Ono što je ključno je da građani prijave ukoliko vide povećanu koncentraciju komaraca. Sad smo imali prijave na Jarunu i evo, ovaj petak se ide dodatno s ciljanim programom suzbijanja komaraca zato što se onda očito nađu neka legla za koja ovi redovni programi nisu bili dovoljni pa ih treba pojačati‘‘.

Ako ništa drugo, građani će se uskoro voziti u novijim tramvajima nego dosad. Iako je nedavno potpisan ugovor o kupnji dvadeset novih tramvaja, trebaju dvoje godine da se oni proizvedu, što je predugo za čekanje zbog postojećih problema, stoga je Zagreb kupio rabljene.

‘‘Tako da ćemo kupiti 11 tramvaja vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura. Tramvaji su prosječno stari 15-20 godina, što je puno manje od prosječne starosti tramvaja kod nas, a to je 27 godina, a imamo i tramvaje koji su čak 50 godina stari, a prometuju gradskim ulicama‘‘.

Tomašević je iskoristio priliku i najavio promjenu paušala za turistički najam stanova.

‘‘Jer je situacija je takva da ne može biti normalno da vi nekada plaćate i deset puta manji porez ako iznajmljujete stan turistima nego ako ga iznajmljujete grašanima, stanovnicima Grada Zagreba‘‘.

Iznos povećanja paušala nije otkrio, no tvrdi da će javnost o tome biti izviještena na vrijeme.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!