PROBLEMI U VRTIĆIMA: Evo što kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata

Odgojitelji zaposleni u vrtićima diljem Hrvatske organiziraju mirna okupljanja. Povod okupljanjima je drugo čitanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje smatraju izrazito štetnim.

Najavljene zakonske izmjene ne donose rješenja za probleme koje imamo u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ispravljaju višestruku diskriminaciju djece, roditelja, odgojitelja i zaposlenih u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, već ih produbljuju, poručila je u razgovoru za Media servis predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić.

“Predložene izmjene i dopune zakona ne idu na tragu poboljšanja stvari koje u praksi ne štimaju, a to su uvjeti rada zaposlenih, broj djece u skupinama. Jednostavno na sve što smo uspjeli ukazivati i tražiti da se zakon doradi i poboljša, nažalost nismo naišli na sluh Ministarstvo znanosti i obrazovanja.”

Rješenje probleme ne vide ni u brzoj prekvalifikaciji učitelja.

“Ono što ovaj Zakon nije riješio, a morao bi je da država se mora uključiti u redovno financiranje vrtića kako se ne bi dogodilo da se vrtić negdje mora zatvoriti jer ne može vlastitim prihodima jedinica lokalne samouprave dalje nastaviti održavati funkcioniranje vrtića. Nismo zadovoljni rješenjem uvođenje učitelja uz kratku prekvalifikaciju.”

Ako njihovi amandamni ne budu prihvaćeni u Saboru, teško da će se zadržati kvaliteta rada, upozorava Žilić.

“Ako to ne bude možemo jednostavno ustvrditi da će užasno teško biti održavati kvalitetan odgojno-obrazovni rad u uvjetima u kojima se i djeca i odgojitelj nalaze, a završavam jasnom porukom da svako dijete u Hrvatskoj zaslužuje da ima jednako dostupan i kvalitetan i jednako siguran vrtić.”