PROBLEMI TUNELA GRIČ: Hoće li i do kada vrata u Radićevoj 19 biti zatvorena?!

tunel grič, radićeva

Svim stanovnicima Metropole već dobro poznati tunel Grič, zatvoren nakon Domovinskog rata, kada se zadnji puta koristio kao sklonište od mogućih zračnih napada, napokon bi širom trebao otvoriti svoja vrata gradu Zagrebu.

Piše: Branimir Fagač

Gradonačelnik Milan Bandić prije otprilike godinu dana najavio je da će do ljeta ove godine tunel Grič biti u potpunosti uređen, pa bi ovaj, za grad Zagreb i te kako važan projekt, bio još jedno u nizu ispunjenih obećanja prvog čovjeka grada Zagreba. Naime, prva, od tri planirane faze, projekta njegove sanacije, uređenja i stavljanja u turističku funkciju upravo je u tijeku.

Ivica Blažun, voditelj projekta sanacije tunela Grič, pojasnio je da će kompletni radovi, čija je vrijednost 1.350.000 kuna, a cilj spajanje Mesničke s Radićevom ulicom, trajati oko šezdeset dana.

„Sanirati ćemo oblogu tunela, urediti pod, obnoviti drenažni sustav, sanirati odvodnju, napraviti nove električne i razglasne instalacije, te urediti izlaze prema Ilici“, istaknuo je Blažun.

Grički kamen spoticanja

Iz tunela Grič postoje četiri izlaza, čak tri na Ilicu, a četvrti u dvorišni stambeni kompleks u Radićevoj ulici. Kako se u slučaju izlaza na Radićevu ulicu, radi o privatnoj imovini, gradonačelnik Milan Bandić je prilikom otvaranja radova na tunelu Grič, 18. travnja ove godine najavio da će krenuti u pregovore sa stanarima.

Jer, upravo bi ta privatna imovina mogla postati kamen spoticanja u otvaranju tunela Grič. Vlasnici haustora, odnosno dvorišta, dugog nekoliko desetaka metara, u koji se ulazi iz tunela, te izlazi na Radićevu ulicu nisu baš skloni ustupiti svoj privatni prostor u turističke svrhe, pa bi vrata na kućnom broju 19 mogla zauvijek ostati zatvorena.Tunel Grič_3

«Nama je cilj ovdje živjeti normalno, kao što smo živjeli i do sada. Mi nismo nikakva trgovina, te nemamo što prihvatiti, niti na bilo što pristati zato što je to naš posjed, naša zgrada i naše dvorište“, rekao je Hrvatko Šimunić, većinski vlasnik dvorišta u Radićevoj 19.

Kako stvari sada stoje, četiri vlasnika dvorišta, od kojih je većinski Hrvatko Šimunić, u najmanju su ruku neugodno iznenađeni, jer iako je prvi čovjek metropole obečao, ni gotovo mjesec dana od početka radova, te nešto više od mjesec dana no što bi tunel Grič trebao biti otvoren prolaznicima i turistima, nitko iz metropole nije ih ni pokušao kontaktirati, kažu.

“Nitko iz grada nije nam se još uvijek obratio, niti razgovarao s nama o ovom “problemu”. Zatečeni smo ovakvim postupcima odgovornih“, ističe Šimunić.

Muzej osjeta

U drugoj fazi projekta sanacije tunela Grič odgovorni planiraju ići i korak dalje. Naime, prema riječima Ivice Blažuna, voditelja projekta, tražiti će se najpovoljnije i najekonomičnije rješenje za izlaz na Gornji grad. Ako se planirano ostvari, odnosno, ako se tunelom Grič uži centar grada približi gornjogradskoj povijesnoj jezgri, bit će to više nego idealan spoj lokacije i povezanosti, arhitekture, prirode, tehnologije i gastronomije, što je prilika da se grad upozna iz različitih perspektiva, te da se pojedine lokacije poveže s povijesnim događanjima, legendama i osobama koje su obilježile i zadužile, ovaj mali, ali nama iznimno drag kutak planeta Zemlje.

Posljednja, treća faza bit će idejno osmišljavanje budućih sadržaja, jer, na kraju, cilj vrlo ambicioznog projekta tunela Grič je još intenzivnije jačanje turističkog, kulturnog i svakog drugog potencijala grada Zagreba.

Jedna od ideja o kojoj se posljednjih nekoliko godina puno govori kao o nečem jedinstvenom i u svijetskim okvirima, a koja bi bila idealan sadržaj za prostor poput interijera tunela Grič je projekt “Muzeja osjeta”. No, kako neslužbeno doznajemo, o projektu se još uvijek samo razmišlja, te je njegova realizacija, za sada, vrlo upitna.