PROBLEMI S POSVOJENJEM: U Zambiji ročište za hrvatske državljane – rekli da nisu krivi

Na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndoli očekuje se prvo ročište za osmero hrvatskih državljana, koji su prije mjesec dana u Zambiji uhićeni i pritvoreni zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata korištenih u postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz Konga, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pritvorene hrvatske državljane posjetio je službenik hrvatskog Veleposlanstva u Pretoriji, a bit će prisutan i na sudskom ročištu. Posjet djeci koju su preuzele službe socijalne skrbi bio mu je onemogućen, no dobio je informacije od zambijskih vlasti da su djeca na sigurnom. O ovom slučaju govorio je i premjer Andrej Plenković

“Prvi aspekt da Hrvatska država i hrvatska diplomatsko konzulrna mreža mora i skrbi o svim hrvatskim državljanima. I zato je angažirano naše veleposlanstvo. Konzularni službenik je praktički stalno tamo, u kontaktu je sa zambijskim vlastima i obavještava o tome i Ministarstvo vanjskih poslova i druge resore. Drugi dio je da se interno utvrdi kako se točno dovelo do ove situacije i da li je tu bilo sve sukladno zakonu.”

Potaknut tim slučajem predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić općinskim sudovima izdao je i Preporuku o postupanju u postupcima priznanja stranih sudskih odluka radi posvojenja.

‘‘Da provede postupak provjere autentičnosti primljenih dokumenata i potvrde o pravomoćnosti putem međunarodne pravne pomoći, putem Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Prilikom primitka prijedloga za priznanje strane sudske odluke preporuča se sudu da primjerak tog prijedloga pošalje Ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi te da ostavi Ministarstvu rok od 30 dana radi neophodne provjere jesu li predlagatelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj‘‘.

“Saznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to rastegunulo raspravu. Pročitana im je optužnica, odgovorili su da se ne osjećaju krivima. Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode tako da čekamo taj četvrtak koji će donijeti novosti”, otkrio je ministar Gordan Grlić Radman.

“Oni su optuženi za trgovanje djece u pokušaju što treba dokazati. Naš konzularni djelatnik stalno posjećuje hrvatske državljane i MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se postupa humano, da im se osiguraju i hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija osigurani. Ali, mi ne možemo ulaziti u meritum”, dodao je ministar, javlja N1.