PROBLEM S NALAZOM ZA RAK: Uskraćen joj je 7 mjeseci, tvrdi pacijentica – evo što kaže Beroš

Pacijentica Lina Budak iznijela je za Index niz optužbi na račun Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Kako kaže, sedam mjeseci joj je bio uskraćen nalaz kojim je potvrđeno da boluje od karcinoma dojke.

Izvor: Media servis

Navodi kako nalaz nije dostavljen, zbog čega je uputila službenu pritužbu bolnici. Na spomenuti slučaj osvrnuo se ministar Vili Beroš koji kaže kako je inspekcija u tijeku.

“Pacijentica je dobila uputu da se javi u ordinaciju liječnika specijalista u Klinici za tumore koji joj može uručiti nalaz. Navodno da je ona podizala nalaz na šalteru, ja to ne znam. Na šalteru se nalazi ne mogu podizati. Višedesetljećna praksa u Klinici za tumore je da se takvi nalazi ne podižu na šalteru zbog psihološkog efekta. Višegodišnja je praksa da se nalazi dobivaju pri pregledu specijalista.”

Dodao je kako je spreman ispričati se i zatražiti sve potrebne sankcije, ako ustanove da je sustav zakazao.

“Detektirali smo činjenicu da pacijent nije u fokusu. Radimo sve da unaprijedimo taj sustav. U budućnosti će postojati e-karton. Bez obzira imaju li uputnicu pa se to i sada upućuje u e-karton, ili imaju internu uputnicu pa ne dolaze do e-kartona sada, u budućnosti će ići automatizmom u e-karton.”

Slučaj je komentirao i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Nismo službeno upoznati s tim događajem. Vidjeli smo u medijima o čemu se radi. Tražit ćemo dokumentaciju i postupiti u skladu s ovlastima”, zaključio je Luetić.

Na pitanje je li znala da se nalaz može preuzeti samo kod specijalista, Budak je za N1 rekla:

“Naravno da ne i nije na meni da pogađam. Dužnost je onkologa, koji je preuzeo liječenje, da čim dobije nalaz, javi, a to je bilo 19. travnja. Nalaz je ležao do 21. studenog da ga nitko nije pogledao.”

Prokomentirala je i riječi ministra Vilija Beroša:

“Moj motiv je točno onaj koji sam Berošu napisala u pritužbi i zahtjevu za inspekcijskim nalazom 8. prosinca, da tražim ispravljanje grešaka i protokola postupanja. Moje zdravlje, moju budućnost su upropastili, ali sam ukazala da se isprave sistemske greške.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!