PRIZNANJE IZ EU: Zaštićeni su sada i ‘Zagorski mlinci’

Europska je komisija obznanila kako je Hrvatska dobila novi, 23. po redu, proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Piše: Branimir Fagač

‘Zagorski mlinci’ jedinstven su i geografski unikatan pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli.

Od navedenih se sastojaka radi tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijesto debljine 2,5 milimetara, reže na komade pravokutnog oblika koji se peku u dvije faze na grijaćim pločama i suše do gotovosti.

Gotov proizvod je pečeno tijesto neravnih rubova, bijelo-žute boje, ravne i blago nadignute površine s karakterstičnim, mjestimice nagorenim crnkastim ispupčenjima nastalim uslijed nadimanja tijesta tijekom pečenja.

Zemljopisno područje proizvodnje ‘mlinaca’ obuhvaća područje Hrvatkskog zagorja, odnosno cijelo područje Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, te rubne dijelove Zagrebačke županije.

Europskim oznakama kvalitete, označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen na području cijele Europske unije.

Proizvode se u skladu sa propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Put ‘zagorskih mlinaca’ do dobivanja Europske oznake kvalitete bio je iznimno dug, ponekad trnovit, no na kraju ipak uspješan!

Jer, oznaka izvrsnosti, baš kao i ona zemljopisnog podrijetla vezane su za zemljopisno područje proizvodnje nekog proizvoda.

Za oznaku izvornosti podnositelji zahtjeva moraju istaknuti kvalitetu tog proizvoda u odnosu na druge slične proizvode, te sve faze proizvodnje moraju biti unutar definiranog zemljopisnog područja.

Za oznaku zemljopisnog podrijetla je važno dokazati ugled i tradiciju koju taj proizvod i naziv imaju, a ona faza proizvodnje koja daje glavnu karakteristiku proizvoda mora se odvijati na definiranom zemljopisnom području.

S obzirom na objavu Europske komisije o upisu ‘mlinaca’ u ‘Registar’, čini se da Hrvatsko zagorje ima razloga za veliko slavlje,ali i neizmjerni ponos.

Na kraju krajeva, zaštita nekog autohtonog, u ovom slučaju zagorskog, proizvoda na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu.