PRIRODNO LIJEČENJE: Kako prepoznati i izliječiti nedostatak željeza u krvi

Nedostatak željeza u krvi najčešći je poremećaj zdravlja. Od svih vrsta anemija najučestalija je sideropenijska anemija, odnosno anemija uslijed manjka željeza u krvi.

Iako su nedostatku željeza u krvi danas izloženi svi, on ipak češće pogađa djecu i žene.

Djeca troše velike količine željeza u razvoju, dok žene svaki mjesec gube željezo u krvi tijekom menstruacije, piše Alternativa za Vas.

Kako prepoznati anemiju

• Iscrpljenost

Iako su danas stres i ubrzani način života glavi okidači za iscrpljenost, važno je obratiti pozornost na ovaj simptom.

Ako se uz normalne napore osjećate iscrpljeno, bezvoljno i ne možete se koncentrirati, razlog je možda upravo anemija.

• Obilna menstruacija

Svakog mjeseca patite od obilnih menstruacija? Razlog tome može biti anemija. Zbog nedostatka željeza u krvi, moguće je da gubite još više krvi.

Provjerite što prije nalaz krvi i napravite pregled kod ginekologa. Možda su upravo obilne menstruacije glavni razlog anemije.

• Blijedo lice

Ako ste uvijek blijedi vjerojatno nemate dovoljno željeza u krvi. Hemoglobin je zaslužan za lijepu i zdravu boju lica. Lice bi trebalo biti blago rozo ili rumeno, a nikako blijedo.

Isto tako, provjerite i unutarnju stranu usnice. Ako je i ona blijeda, sigurno patite od nedostatka željeza u krvi.

• Ubrzano lupanje srca

Ako osjetite da vam srce često preskače, ne kuca pravilno ili ubrzano kuca, vjerojatno se ne radi o srčanoj bolesti već o anemiji. Posjetite liječnika što prije i izvadite krv.

• Nedostatak zraka

Iako se trudite disati duboko i smireno, to vam ne uspijeva. Razlog tome je mala količina kisika u krvi zbog koje imate osjećaj da ne možete udahnuti do kraja.

Ako vam se to događa sve češće, a ne patite od anksioznosti, svakako posjetite liječnika. Ne biste se trebali uspuhati radeći uobičajene svakodnevne zadatke.

• Nemirne noge

Svake noći se budite i ne možete zaspati, osjećajući kao da su vam noge nemirne i ne možete ih smiriti. Razlog je sindrom nemirnih nogu koji se javlja kod čak 15% ljudi koji imaju problem s nedostatkom željeza u krvi.

Što je koncentracija željeza u krvi niža, to ćete sve više osjećati ovaj simptom.

• Opadanje kose

Zbog nedostatka željeza organizam šalje kisik u one dijelove tijela koji su potrebni za preživljavanje. Pošto kosa to nije, ona će opadati.

Od ostalih simptoma najčešći su: nizak tlak, osjećaj hladnoće, smanjena koncentracija, smanjeni imunitet

Prirodnim namirnicama nadoknadite željezo u krvi

Željezo pridonosi zdravlju čovjeka, boljoj koncentraciji i pamćenju, kondiciji i razvoju. Najvažnija je pravilna raspodjela i unos namirnica kako bi se zadovoljili svi nutrijenti pa tako i željezo.

Kod starijih osoba nedostatak željeza može biti povezan i s malignom bolešću. Željezo je jedan od metala koji se nalazi u hrani i koji je neophodan za život čovjeka.

Čovjek svakodnevno unese do 20 mg željeza hranom od čega se u tijelo apsorbira samo do 10% željeza. Da bi osigurali tijelu sve potrebe željeza treba poraditi na pravilnoj prehrani.

Muškarcima će biti dovoljno 1 mg željeza na dan, ženama generativne dobi do 2 mg željeza, a trudnicama do 3 mg željeza dnevno. Željezo se apsorbira iz želuca, a njegova iskoristivost veća je natašte.

Prirodni izvori željeza

zeleno lisnato povrće (blitva, kelj, brokula, špinat, zelena salata, rukola), zatim mahunarke (grašak, slanutak, leća, grah), integralna riža, zobene pahuljice, tofu, soja, pir, namaz od sezama (tahini), kopriva, cikla, rajčica,
jagode, šljive, šipak, grožđe, aronija, bademi, smokve

Patite li od nedostatka željeza u krvi osim ovih namirnica svakako ubacite i dodatke prehrani u obliku vitamina C jer on će vam pomoći da se željezo bolje apsorbira.

Ako se vaša prehrana bazira na namirnicama biljnog porijekla bitno je u prehranu svakodnevno uvrstiti i vitamin B12 jer on sudjeluje u razvoju crvenih krvnih zrnaca.

Pošto čaj i kakao otežavaju apsorpciju željeza, savjetuje se da ih konzumirate sat vremena prije ili sat vremena nakon obroka.

Izbjegavajte unos loših ugljikohidrata, pa tako bijeli šećer zamijenite smeđim.