PRIRODNO DO ZDRAVLJA: Kako vam pomaže svakodnevna šetnja

Postoji jedna vrlo jednostavna, gotovo zaboravljena aktivnost, koja je bila jednako dostupna našim precima baš kao što je to i nama danas.

Radi se, naravno, o običnoj šetnji ili žustrom hodanju. Za šetnju ne trebaju nikakvo predznanje niti sportski rekviziti, a potpuno je besplatna!

Najbolje vrijeme za brzu šetnju jest jutro. Izvrsno bi bilo da u šetnju idete natašte, ali možete prije toga i pojesti neku voćku ili pak konzumirati zeleni smoothie.

Planirate li šetnju u večernjim satima, neka to ipak bude malo sporijim tempom i opuštenije kako vam ne bi uznemirila san.

Za optimalne rezultate, šetnju s vremenom produljite na 45 minuta do sat vremena pet puta tjedno, piše Alternativa za Vas.

5 odličnih razloga za žustru šetnju

Nova su istraživanja pokazala da obična svakodnevna šetnja u trajanju od 10 minuta do pola sata može produžiti ljudski život i poboljšati njegovu kvalitetu.

I ne samo to – ona se povezuje i s boljim zdravljem srca i krvnih žila, snažnijim imunitetom, boljim kognitivnim funkcijama, manjim rizikom od i dijabetesa i drugih kroničnih oboljenja.

A to je samo djelić dobrobiti ove odlične aktivnosti.

Studija provedena u SAD-u zaključila je da kada bi svaki čovjek u dobi od 40 do 85 godina dnevno žustro hodao 10-ak minuta ili se bavio nekom ekvivalentnom tjelesnom aktivnošću, svake godine spriječilo bi se više od sto tisuća smrtnih slučajeva uzrokovanih pretjeranim sjedenjem i pasivnim načinom života.

Osobe koje svaki dan prakticiraju žustro hodanje u trajanju od barem 30 minuta imaju manji indeks tjelesne mase – i uži struk.

1. Pomaže gubitku kilograma i masnog tkiva oko trbuha

Žustra šetnja jednako je djelotvorna za gubitak kilograma kao i neke intenzivnije tjelesne aktivnosti, poput bicikliranja, trčanja, plivanja, plesa, koje uključuju više znojenja i brže otkucaje srca.

Hodanje usto ne preopterećuje i ne iscrpljuje organizam, kao što to čine neke puno rigoroznije tjelesne aktivnosti.

Ono također ubrzava metabolizam, smanjuje masnoću oko trbuha te poboljšava probavu – što potiče još brži gubitak kilograma.

Kako biste ciljano smanjili masno tkivo oko struka, hodajte još malo žustrije kako bi se otkucaji vašeg srca još malo ubrzali (ovo nemojte forsirati ako imate srčanih tegoba).

2. Poboljšava zdravlje srca i krvnih žila

Žustro hodanje poboljšava rad i zdravlje srca, snižava krvni tlak te povećava kapacitet za druge oblike vježbanja, pokazala su istraživanja.

Ova superzdrava aktivnost, ako je prakticirate svaki dan, može spriječiti i srčani ili moždani dar, kao i koronarnu srčanu bolest.

3. Podržava zdravlje kostiju i zglobova te snaži mišiće

Šetnja jača zglobove i smanjuje njihovu zakočenost, stoga je dobra za osobe koje boluju od artritisa.

Odlična je i za pretile osobe te one koji boluju od dijabetesa ili nekog drugog težeg kroničnog oboljenja, a koji ne mogu prakticirati zahtjevnije oblike tjelovježbe.

Preporučuje se i starijim osobama s osteoporozom jer usporava propadanje kostiju. Žustro hodanje na svakodnevnoj bazi snaži i mišiće te čitavo tijelo čini robusnijim.

4. Poboljšava raspoloženje te pomaže u ublažavanju depresije

Ako se u šetnju zaputite ljutiti, tjeskobni ili pomalo depresivni, nakon povratka vaše će se emocionalno stanje znatno popraviti.

Baš kao i intenzivniji oblici vježbanja, i žustro hodanje potiče otpuštanje hormona sreće endorfina.

Taj hormon u tijelu djeluje relaksirajuće, pa se zahvaljujući njemu smanjuje i osjećaj tjeskobe i bola.

Da biste još snažnije doživjeli dobrobiti šetnje za raspoloženje, isprobajte boso hodanje po zemlji, travi ili pijesku.

5. Povećava razine energije i smanjuje stres

Za razliku od nekih intenzivnijih oblika vježbanja, koji nas često iscrpljuju i lišavaju energije, obična žustrija šetnja povećava razine energije, na zdrav način.

Zahvaljujući hodanju, smanjuju se i razine hormona kortizola pa bi vam ta aktivnost mogla itekako pomoći kada ste pod stresom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!