PRIRODNE BOJE: Kako do šarenih pisanica u kućnoj radinosti?
Prije svakog velikog blagdana Uskrsa uvijek pitanje – kako postići najbolje boje uskršnjih jaja – pisanica?
Kada je riječ o bojanju kupovnim bojama rocedura je uvijek uglavnom ista.
Litru vode valja pomiješati s dvije žlice alkoholnog octa. Potom valja tekućinu dovesti do vrenja, dodati boju i smanjite temperaturu na najmanje.
Sve treba kuhati oko pola sata, i to lagano, a zatim treba boju ohladiti. Zatim ubacite unutra kuhana jaja i pustite da sve odstoji.
Do obojanih jaja moguće je doći i prirodnim putem bez kupovnih boja.
ŽUTE
U vodu dodajte tri žlice kurkume. Učinite to s rukavicama, jer bi vam mogle ostati mrlje na rukama, koje ćete teže skinuti.
RUŽIČASTE
Tajna je u cikli. Narežite je oko 800 grama i dodajte vrućoj vodi. Ako vam se učini da su jaja jako smeđa, postat će ružičasta nakon što se osuše.
PLAVE
Oko 600 grama nasjeckanog ljubičastog zelja valja ubaciti u vruću vodu. Potom treba u toj kupelji namakati jaja cca 30 minuta. Bit će nježno plava, a ako želite tamniju plavu, ostavite jaja namočena u hladnjaku nekoliko sati.
NARANČASTE
U lonac stavite oko 4 šalice ljuski od jaja. Dobit ćete narančasto-smeđu boju pisanica. Za svijetliju nijansu jaja moraju ostati namočena nekoliko sati u frižideru.
ZELENE
Dovoljno je prokuhati listove špinata i evo zelenkaste boje.