PRIRODA VRAĆA UDARAC: Zika virus prijeti – jesu li sve zakuhali komarci iz laboratorija

Glava djeteta u normalnoj veličini (desno) i usljed napada zika virusa (lijevo)
Glava djeteta u normalnoj veličini (desno) i usljed napada zika virusa (lijevo)

Piše: Tomislav Bourdin

Proglašena je globalna izvanredna situacija zbog brzog širenja virusa zika, koji prenose komarci. Učinila je to Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćenjem kako zika virus predstavlja opasnost za javno zdravlje u svijetu zbog čega je neophodan hitan i jedinstven odgovor.

WHO je zika virus stavila u istu kategoriju, po pitanju međunarodne opasnosti kao i ebolu. Još je prošlog tjedna generalna direktorica WHO Margaret Chan rekla kako je razina uzbune „ekstremno visoka“, iako nema dokaza da je zika virus odgovoran za nagli porast broja beba rođenih u Brazilu s abnormalno malim glavama.

WHO procjenjuje da bi u Sjevernoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo biti čak četiri miljuna slučajeva oboljelih od tog virusa. Globalno izvanredno stanje posljednji je put WHO proglasila 2014. godine zbog epidemije ebole.

Zika virus je prvi put otkriven 1947. godine, a zaraženi su se tek sporadično pojavljivali u Africi i južnoj Aziji. Tek 2013. godine su ponovo prijavljene manje epidemije u Africi, ali i na američkim kontinentima. Brazil je prvi slučaj zika virusa prijavio u svibnju 2015. godine.

Situacija se od tada jako pogoršala. Brazil epicentar epidemije zika virusa. Računa se da je od listopada 2015. oko 4.000 beba rođeno s nekim problemima.

Je li se priroda osvetila?

Međutim, valjalo bi cijelu brazilsku priču osvijetliti i s druge strane. U srpnju 2012. godine „Oxitec“ otvara svoju prvu farmu genetski modificiranih komaraca u Brazilu. Cilj je bio – istrijebiti denga groznicu. Usput, prenose je isti oni komarci koji i zika virus. Nakon što su uzgojeni komarci pušteni u prirodu do srpnja 2015. objavljeno je kako se smanjio broj komaraca koji šire denga groznicu i zika virus za više od 90 posto.

Naravno, zvuči sjajno i uspješno. Ali priroda ima svoje zakone i ona se sveti. Uzgojeni komarci su genetski izmijenjeni tako da većina njihovih potomaka ugine prije zrelosti. Jer, modificirani su samo mužjaci koji prenose svoj gen i ubijaju larve prije nego što one dostignu zrelost. Uvjet je da tetraciklin nije prisutan za vrijeme njihovog razvoja.

I tu počinje problem. Neobjavljeni dokumenti Komiteta za trgovinu i poljoprivredu Brazila, govore kako je Brazil treća država na svijetu po količini antibiotika u hrani za životinje, odnosno treća država u svijetu po primjeni tetraciklina u hrani za životinje. Procjene govore da životinje apsorbiraju svega 25 posto antibiotika i da se ostalo izluči u vidu izmeta. Povjerljivi dokumenti Oxiteca iz 2012. pak govore kako stopa preživljavanja komaraca može porasti i do 15 posto ako se u njima nađe i najmanja količina tetraciklina. Naravno i kada nema tetraciklina ima komaraca koji neće u potpunosti naslijediti gene genetski modificiranih komaraca, a njihova stopa preživljavanja iznosi tri do četiri posto.