PRIRODA VRAĆA UDARAC: Polarne hladnoće u SAD-u, ekstremne vrućine u Australiji

Do kraja tjedna sjeverni dio sjeverno-američkog kontinenta očekuju polarne temperature. Prema predviđanjima meteorologa, bit će hladnije nego na Antarktici. S druge strane svijeta, u Australiji, temperature su toliko visoke da tope asfalt. Stručnjaci nažalost predviđaju – bit će i gore.

Dvije trećine populacije SAD-a pogođeno je temperaturama koje će sezati i do -30 C. U takvim uvjetima smrzotine nastaju u roku od nekoliko minuta, pa je boravak na otvorenom opasan po život. Gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel upozorio je sugrađane na opasnosti koje predstoje.

“Snijeg je možda prestao padati, ali hladnoća upravo počinje. “Diferencijalno zagrijavanje dovodi do promjena u ponašanju mlazne struje, a krajnji rezultat dovodi do ekstremnih vremenskih uvjeta, rekao je za Media servis prof. dr. Mirko Orlić s Geofizičkog odsjeka Zagrebačkog sveučilišta.

“Ono što djeluje kao paradoks, da uz globalno zatopljenje ponegdje i u nekim razdobljima abnormalno niske temperature. To ni u kojem slučaju nije dokaz da nema globalnog zatopljenja. Recimo i na današnji dan kad imate tako niske temperature na dijelu SAD-a imate globalni prosjek koji je viši od dugogodišnjeg prosjeka.”

A u Australiji dijametralno suprotna slika. U Adelaideu je oboren toplotni rekord s izmjerenih 46,6 C. Ekstremne vrućine prouzročile su smrt većeg broja ljudi u australskoj saveznoj državi Viktoriji. Bruce Gunn iz meteorološkog zavoda Australije

“Velike su vrućine i ekstremni vremenski uvjeti na čitavom području južne i jugoistočne Australije. To je ogromno područje.”

Dr. Orlić kaže da će porastom temperature ekstremi slabjeti, ali to nisu dobre vijesti.

“Što se tiče ovih hladnih ekstrema, ono što se može očekivati, da će uz globalno zatopljenje oni postajati sve blaži. Međutim što se tiče toplih ekstrema, dakle pozitivnih temperatura, možete samo očekivati njihov porast.”

Zbog našeg položaja, Hrvatskoj zasad ne prijete ovakvi ekstremi, ali globalno zatopljenje ni nas nažalost ne mimoilazi.