PRIRODA VRAĆA ČOVJEKU: Diljem svijeta borbe s prirodnim nepogodama

Dok Slovenija zbraja štetu nakon nepamćenih poplava, velika količina kiše pogodila je sjever europe i aziju. Istovremeno na jugu starog kontinenta vode se borbe s požarima i toplinskim valom. I u Sjevernoj Americi bilježe se rekorne vrućine.

Izvor: Media servis

U saveznoj državi Arizona temperatura se ne spušta ispod 40 stupnjeva Celzijevih zbog čega je zabilježen veći broj intervencija hitne medicinske pomoći.

Obilne kiše koje su danima padale u Sloveniji ubile su najmanje šestero ljudi, a uništene su brojne kuće. Štete od katastrofalnih poplava u Sloveniji doseći će nekoliko milijardi eura, rekao je premijer Robert Golob. Stanje se u dijelovima zemlje smiruje. Vodostaji Save, Drave i Mure počeli su padati, ali na mjestima gdje se voda povukla, sada postoji opasnost od aktiviranja klizišta. Brojne zemlje šalju pomoć.

Nakon što je Hrvatska u Sloveniju poslala helikopter, Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela novu odluku o upućivanju modula opremljenog građevinskim strojevima koji će pomoći u uklanjanju posljedica poplave. Obilne kiše i oluje pogodile su Švedsku, Norvešku i Dansku. Jaka kiša poplavila je gradove u Danskoj, vjetar je čupao stabla, na sjeveru Švedske poplavljene su kuće, dok su u Norveškoj zbog poplava zatvorene prometnice.Najjači uradi vjetra tek se očekuju.

S poplavama se bore i u Aziji. Na sjeveroistoku Kine tajfun je odnio desetke života. Peking se bori s najgorim poplavama u posljednjih 140 godina. Južna Koreja priprema se za nadolazeći tajfun. Zbog opasnosti od poplava evakuiraju se deseci tisuća mladih koji sudjeluju na svjetskoj skautskoj smotri na zapadnoj obali Južne Koreje. Istovremeno jug Europe i Sjevernu Ameriku pogodio je toplinski val.

Španjolski meteorolozi najavljuju kako će treći toplinski val koji je pogodio ovu zemlju trajati do petka. Na području Andaluzije očekuju se temperature iznad 40 stupnjeva celzijevih. U Italiji je pak ugašen požar na Sardiniji zbog kojeg je evakuirano 600 ljudi.