PRIOPĆENJE VIJEĆA STUDENATA FF-A: Ovo su samo neki problemi na koje ukazuju studenti

Foto: Plenum Filozofskog fakulteta
Foto: Plenum Filozofskog fakulteta

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta danas se putem priopćenja za javnost očitovalo o mnogim problemima koji postoje na toj instituciji, a priopćenje Vijeća prenosimo u cijelosti.

“Studentsko vijeće kao tijelo koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na svim odsjecima i svim studijskim godinama daje ovim putem izjavu u vezi trenutnih događaja koji onemogućuju normalno funkcioniranje Filozofskog fakulteta kao institucije. Stav Studentskog vijeća odražava stavove većine studenata, a u ovom pogledu to se odnosi na nužnost poštivanja temeljnih demokratskih procedura institucije. Kao studentski predstavnici koji redovno prisustvujemo sjednicama svojih odsječkih vijeća svjesni smo teškoća i problema s kojima se susreću studenti na svim razinama studija. Oni sežu od onih najelementarnijih poput pojedinih ispita i kolegija sve do onih najkompleksnijih koji se tiču uopće funkcioniranja studija u cjelini te institucije koja treba moći osigurati kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita svim studentima.

Upravo je ovo potonje trenutno najugroženije zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje. Krajnje je sramotno da se usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvara, a kasnije otvara, i to sve pod budnim okom zaštitara koji su dovedeni na Fakultet iz još uvijek ne do kraja razjašnjenih razloga. Krajnje je sramotno da se priječi normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, i to opet sve pod budnim okom zaštitarske službe.

Krajnje je sramotno da studenti ne mogu više imati pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici na kojima su studenti radili te koji su pravi primjer rada i truda studenata na polju svoje struke. Krajnje je sramotno da se iz Fakultetskog vijeća nasilno isključuje upravo studentske predstavnike i to kada se jedna od točaka dnevnoga reda tiče školarina za sljedeću akademsku godinu. Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva „automatima koji lažu“. Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure.

U ovakvim kriznim trenucima sazivanje Plenuma jedini je način da se izvrši veća inkluzija studentskih masa u aktivnu participaciju u ovim nemilim događajima kada se na sve moguće načine nastoji suspendirati studentski glas iz formalnih institucija te kada pritom ne postoji nikakva reakcija viših instanci na zlostavljanje demokratskih procedura. Voda je ovaj put stvarno došla do grla što najbolje znamo iz komunikacije s kolegama koje predstavljamo na svojim odsječkim vijećima gdje još, na sreću, nije došlo do isključivanja od odlučivanja i utjecanja na odluke, bez obzira na poneke nedostatke koje smo krenuli rješavati i zbog čega smo se uopće okupili u ovo krovno tijelo svih studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu.

Unatoč ponekim dezinformacijama i difamacijama u javnosti čega smo sve više svjedoci što naša borba postaje jača i ozbiljnija, ovim putem želimo poručiti javnosti da je studentska borba sasvim opravdana i ispravna jer se cijela institucija i njezini sastavni činitelji, poput studenata i nastavnika, trenutno nalaze u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem. S obzirom na to ovim putem tražimo i reakcije od dekana, rektora, studentskog pravobranitelja i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na neprimjeren diskurs kojime se nastoji ocrniti ova borba i studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu”, zaključuje se u priopćenju Studentskog vijeća.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!