PRIOPĆENJE MINISTARSTVA: Zašto je ministar na odlasku Kovač potpisao promaknuća i povišice

miro kovač

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem nakon što je Jutarnji list objavio da je tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač donio odluku o diplomatskim promaknućima za čak oko 270 djelatnika Ministarstva, a da neki od njih nisu imali uvjete za to.

“Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač donio je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja – i sukladno Zakonu o vanjskim poslovima, Zakonu o sustavu državne uprave, i Pravilniku o unutarnjem redu MVEP-a – odluke o postavljenju i promaknuću zaposlenika MVEP-a u više diplomatsko zvanje.

Do 5. kolovoza 2016. ministar Kovač nije donosio odluke o postavljenjima i promicanjima hrvatskih profesionalnih diplomata.

Postavljenjima i promaknućima u više diplomatsko zvanje uvažava se osobni doprinos profesionalnih diplomata izgradnji hrvatske službe vanjskih poslova, motivira ih se za učinkovito i kreativno izvršavanje radnih zadataka i omogućava im se nastavak karijernog napredovanja.

Ministar Kovač nije nastavio praksu prethodne čelnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koja je pojedine diplomate promaknula i po dva puta godišnje, s tim da je odluke o promicanju donosila čak i u siječnju 2016., dakle više od dva mjeseca nakon zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Ovim promaknućima ispravljena je i višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima, koji nisu promicani više od pet godina. Povećanje primanja na temelju promicanja u okviru je odobrenih sredstava za plaće u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Financijska su sredstva planirana. Nikakvog dodatnog opterećenja za državni proračun neće biti.”