PRIOPĆENJE IZ MORH-A: Kako je meta pala na privatnu kuću u Ližnjanu

Podijelite članak

STRADALI U EKSPLOZIJI: Teško ozlijeđena dvojica pripadnika OS RH - jedan se bori za život

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a poslala je priopćenje o tome kako je došlo do toga da je vojska, u sklopu međunarodne vojne vježbe, oštetila kuću u Ližnjanu.

Ovo je njihovo priopćenje:

“Tijekom održavanja generalne probe međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17, u ponedjeljak, 10. travnja 2017., oko 10.45 sati došlo je do izvanrednog događaja tijekom kojeg je vučna meta za gađanje ciljeva u zraku ‘zemlja -zrak’, koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče borbeni avion HRZ i PZO-a MiG 21 pala izvan prostora poligona na civilni objekt u mjestu Ližnjan te uzrokovala manju materijalnu štetu na krovištu kuće.

Naime, pilot zrakoplova HRZ i PZO-a krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je izbjegavajući naseljena mjesta krenuo prema poligonu Marlera. U samom zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati, došlo je do pucanja nosive sajle i meta je uslijed djelovanja južnog vjetra pala u mjesto Ližnjan na privatnu kuću te prouzročila manju materijalnu štetu.

Inače, težina mete iznosi oko 5 kg, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.

Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja.”

Komentiraj