PRIOPĆENJE HNS-A: Petrov vrijeđa i laže, nema nikakvih prijava protiv Vrdoljaka – Panenić se nije usudio

Ivan Vrdoljak

Hrvatska narodna stranka – Liberalni demokrati (HNS) poslali su priopćenje pod nazivom “Odgovor na neistine koje je Božo Petrov izrekao u razgovoru za RTL”. Prenosimo ih u nastavku.

“U sinoćnjem razgovoru s novinarkom Mirjanom Hrgom u vijestima RTL-a Most-ov Božo Petrov iznio je niz uvredljivih i sramotnih neistina. Dužni smo u interesu javnosti reći istinu i odgovoriti na laži Bože Petrova.

Nastavno na tvrdnju Bože Petrova: „Mislim da Vrdoljak zna što mu se sprema pa prema tome u posljednje vrijeme, koliko vidi, zagovara i veliku koaliciju, ne bi li se nekako sačuvao“, pitamo se kako to da u zemlji u kojoj postoji ustavna trodioba vlasti između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, Božo Petrov kao tehnički potpredsjednik Vlade iznosi prijetnju sudskim progonom političkim konkurentima za neimenovani krimen? Ivanu Vrdoljaku ne treba politička funkcija da „bi se sačuvao“, jer mu ni ne prijeti ništa osim klevete političkih protivnika.

Na tvrdnju novinarke da je ciljano zaštitio od kaznenog progona svog stranačkog prijatelja Mara Kristića i dao mu saborski imunitet, Božo Petrov odgovara: „Ja ću iskreno reći da nisam upoznat s tim slučajem. Poznavajuću gospodina Mara, ja apsolutno nemam nikakvih dilema o kakvoj se osobi radi. Mogu reći da se radi o izuzetno čestitoj osobi.

Kamo sreće da su takvi i u HNS-u.“. Božo Petrov laže kad kaže da ne zna je li njegov stranački kolega kazneno gonjen, jer mu omogućava saborski imunitet i ne pristaje da mu se taj imunitet u Saboru skida. Da cijela situacija bude još tragičnija, to ni ne smatra bitnim jer „poznaje gospodina Mara“ i zna „da se radi o izuzetno časnoj osobi“. Drugim riječima, nije bitno što o Mostovcima misli hrvatsko pravosuđe, bitno je što o njima misli Božo Petrov. Po istom načelu Petrov se obračunava i s političkim neistomišljenicima – ni za njih nije bitno što misli pravosuđe, nego je bitno što o njima misli Petrov.

Na koncu Petrov kaže: „Za gospodina Vrdoljaka trebala bi jako puno značiti pogotovo kaznena prijava koja je podnesena zbog načina na koji je vodio ministarstvo.“. Protiv Ivana Vrdoljaka nije podnesena nikakva kaznena prijava, jer se tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, znajući da nema osnove za kaznenu prijavu, nije usudio podnijeti da se ne bi suočio s vlastitom prijavom za kazneno djelo lažnog prijavljivanja. Ali nije propustio priliku obmanuti javnost blaćenjem političkog protivnika, ostavljajući u javnosti privid da će podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivana Vrdoljaka. Zbog svega navedenog nije isključena mogućnost da će se i Božo Petrov i Tomislav Panenić suočiti s kaznenom prijavom za klevetu, jer političke protivnike možete ne voljeti, možete ih i prezirati, ali nemate ih pravo klevetati”, stoji u priopćenju.