PRIMORAC U ST. PETERSBURGU: Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme

Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina
Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina

Dragan Primorac je u St. Petersburgu održao predavanje o budućnosti zdravstva i zdravstvene industrije na poziv Svjetske zdravstvene organizacije.

Na predavanju se usredočio na značaj personalizirane medicine u dijagnostici, liječenju ali i prevenciji bolesti, priopćili su iz Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Prioćenje prenosimo u cijelosti:

“Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije u St. Petersburg-u, boravi prof.dr. Dragan Primorac koji je održao uvodno predavanje o budućnosti zdravstva i zdravstvene industrije. Tijekom predavanja posebno se usredočio na značaj personalizirane medicine u dijagnostici, liječenju ali i prevenciji bolesti.

“Prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme je najjednostavnija definicija personalizirane medicine“, istaknuo je Primorac.

Ona je zasnovana ne samo na razumijevanju analize genoma, proteina i glikana već i na razumijevanju utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje sve u svrhu pružanja rane dijagnostike te optimalnog liječenja. Snaga personalizirane medicine se temelji na poznavanju procesa na molekularnoj razini koji u konačnici omogućava i najbolji terapeutski pristup. Sastavni dio personalizirane medicine postaje stanična terapija te regenerativna medicina koje zadnjih godina doživljavaju veliki zamah.

Tijekom izlaganja posebno je istaknuo model primjene mikrofragmentiranog masnog tkiva sa mezenhimalnim matičnim stanicama u svrhu liječenja osteoartritisa, a koji se s velikim uspjehom već niz godina provodi u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Uz čelnike Svjetske zdravstvene organizacije skup pozdravilo i vodstvo Ministarstva zdravstva Ruske Federacije te domaćin skupa Akademik Shlyakhto Evgeny Vladimirovich, direktor Almazov National Centre for Medicine, vodeće znanstvene institucije iz područja biomedicine Ruske Federacije”, stoji u priopćenju.

Komentiraj