PRIMORAC NA PROMOCIJI KNJIGE: U Europi skoro 140 tisuća umrlih od štetnih utjecaja lijekova

Europa se približava broju od 140 tisuća umrlih od štetnih utjecaja lijekova. To je prema riječima prof.dr. Dragana Primorca dramatičan podatak kojem bi se moglo doskočiti personaliziranom medicinom i famakogenetikom.

Izvor: Media servis

Upravo je na tu temu predstavio knjigu “Farmakogenetika: Iskustvo s 55 lijekova korištenih u kliničkoj praksi”.

Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je zaprimljeno nešto više od četiri tisuća prijava koje su sadržavale ukupno 13 041 prijavljenu nuspojavu lijekova, podaci su HALMED-a. Svaki je organizam različit, pa tako i svaki lijek može različito djelovati na pojedince, istaknuo je Primorac i pojasnio zašto je važno da svaka osoba provede farmakogenomsko testiranje.

‘‘Ideja svih nas je koji smo u ovom području je da praktički svaka osoba napravi farmakogenomsko testiranje, da ima pohranjene podatke i da bez obzira gdje se kreće po svijetu da svaki liječnik u bilo kojoj državi može ordinirati ispravnu terapiju‘‘.

A gdje naši građani mogu provesti takvo testiranje i mogu li si ga uopće priuštiti?

‘‘Nekoliko je kliničkih bolnica gdje danas možete napraviti takvo testiranje, uključujući Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica i KB Zagreb. Dio tih testova je pokriven putem uputnica HZZO-a, a primjetili ste da je cijena na tržištu reducirana s nekadašnjih deset tisuća dolara na 2900 kuna‘‘.

Knjiga je već dostupna svim hrvatskim liječnicima, ali i onima iz Europske unije putem portala Hrvatske liječničke komore. Predsjednik HLK-a Krešimir Luetić smatra da će knjiga biti od praktične koristi liječnicima, a sve u svrhu preciznijeg i sigurnijeg liječenja bolesnika. Primorac smatra isto.

‘‘Ova knjiga šalje samo jednu poruku: prava terapija, za pravog pacijenta u pravo vrijeme. Imate sve prikazano na jednom mjestu, jednostavno, od mehanizma učinka lijekova, zbog čega neke mutacije treba analizirati i kako se postaviti kad imate ciljanu mutaciju, kako ordinirati lijek kad imate određenu situaciju, kojine ordinirati, koji sukladni analog lijeka dati i ono što je po meni najvažnije, mi govorimo o dramatičnim spašavanjima ljudskih života‘‘.

‘‘Mi danas nećemo imati konkurentan sustav hrvatskog zdravstva ako ono neće zakoračiti u područje personalizirane medicine‘‘, zaključio je Primorac.

‘‘Cijela medicina u najmodernijim sustavima zdravstva je temeljena na tome da mi dođemo do podataka koji se dobivaju molekularnom analizom kako bi mogli preventivno djelovati i ordinirati pravu terapiju. Bez farmakogenomike nema ordiniranja terapije. Sve ostalo ide u sustav koji smo godinama koristili koji se zove ‘one size fits all‘, a to je praktička jednaka terapija za sve uz male modifikacije sukladno kilaži, uzrastu ili spolu‘‘.