PRIMJERI IZ SVIJETA: Španjolska prozvana „Eldoradom za umjetnu oplodnju“

Ne samo Hrvatska – i Španjolska ima problem pada broja novorođenih. No zahvaljujući liberalnim zakonima i najmodernijoj tehnologija Španjolska je postala vodeća zemlja u Europi po pitanju reproduktivne medicine.

Četrdeset posto svih umjetnih oplodnji na području Europske unije (EU) u međuvremenu se provodi u Španjolskoj, tvrdi Sociedad Española de Fertilidad (SEF). Francina Islas je jedna od žena koja si je u toj zemlji ispunila želju za majčinstvom. Ova 43-godišnjakinja se udala prije osam godina i tada je htjela osnovati obitelj: “Nemam neki stvarni zdravstveni problem, ali nisam htjelo gubiti vrijeme i zato sam se u Madridu javila jednoj klinici kako bi što prije uspjela trudnoća.”

Od 35. godine života znatno opada stopa plodnosti kod žena. Ali sve više Španjolki djecu poželi imati tek kada se financijski osiguraju. Na to je reagiralo i tržište zdravstvenih usluga. Po službenim podacima u Španjolskoj je već sad devet posto svih poroda rezultat medicinski potpomognute oplodnje. A ti su tretmani u Španjolskoj u pravilu jeftiniji nego na primjer u Njemačkoj. A tržište raste. Zbog toga su se u ovaj sektor medicinskih usluga umiješali i investicijski fondovi, piše Deutsche Welle.

Godišnji rast od 9-10 posto

U 2023. Allied Market Research prognozira globalni promet u ovoj branši u iznosu od 27,5 milijardi eura, odnosno godišnjom stopom rasta od devet posto. Neki stručnjaci predviđaju rast od čak deset posto. U Španjolskoj u trenutno postoji skoro 300 klinika koje su se specijalizirale za medicinski potpomognutu oplodnju. Osim toga „rađaju” se i neke nove firme, poput startupa Woom, koji pomaže ženama u mjerenju fertiliteta uz pomoć aplikacije za pametne telefone.

Već 2020. je njemački Fresenius preuzeo grupaciju Eugin s globalnom mrežom reprodukcijskih klinika i godišnjim prometom od oko 160 milijuna eura. Španjolski lanac klinika GeneraLife prošle je godine dobio novog vlasnika. Američki investicijski fond KKR za to je platio 400 milijuna eura. Aktualno je na prodaju ponuđena i tvrtka IVIRMA Global, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1,8 milijardi eura. Radi se o kompaniji koja je nastala fuzijom renomiranog instituta za plodnost IVI Valencija i američkog RMA. U utrci za preuzimanje IVIRMA Globala natječu se investitori poput CVC-a, Adventa i Cinvena. Neplodnost je globalni problem, ali u Španjolskoj žene u prosjeku rode najmanje djece u usporedbi s drugim europskim zemljama, tvrdi SEF. Španjolke su 1980. u prosjeku rađale 2,6 djece. A danas samo 1,3.

Islas je sastavni dio uspješne priče o španjolskoj reproduktivnoj medicini, zato što je kod nje trudnoća uspjela već iz prvog pokušaja. Ona je danas majka jednog dvogodišnjeg dječaka i jedne petogodišnje djevojčice. Taj uspjeh se može zahvaliti i visokim tehnološkim standardima i ekspertizi Španjolaca na ovom području. Tehničke mogućnosti su tako razvijene da u međuvremenu nadilaze zakonske okvire brojnih drugih zemalja EU-a.

Ilustracija: Pexels.com

Beba na odmoru

U Španjolskoj si roditeljske želje mogu ispuniti i osobe koje nisu u braku ili vezi, a i homoseksualci. To je razlog zbog kojeg već godinama brojni ljudi iz Njemačke koji žele djecu odlaze u tu južnoeuropsku zemlju. U gradovima poput Barcelone ili Alicantea, gdje se nalazi sjedište Grupo UR, jednoj od najvećih poduzeća iz te branše, u međuvremenu prosperira pravi pravcati „baby-turizam“. Hoteli i drugi ponuđači usluga prilagodili su se posebnim ponudama i toj vrsti zdravstvenog turizma. Zbog svega toga neki strani mediji Španjolsku su već prozvali „Eldoradom za umjetnu oplodnju“.

Klinike parovima pomažu većinom i kod planiranja boravka, imaju dogovorenu suradnju s hotelskim lancima. IVI Valencia nudi savjetovanje i na njemačkom, a baš kao i brojni drugi igrači na tržištu raspolaže i njemačkim liječnicima koji u Španjolskoj smiju provoditi i tretmane doniranim jajnim stanicama i embrijima. U Španjolskoj je zakonski dozvoljena i analiza oplođene jajne stanice na moguće nasljedne bolesti prije transfera u maternicu.

Umjetna oplodnja košta između 1.000 i 10.000 eura. Za mlade žene koje žive u Španjolskoj i imaju probleme s fertilitetom, država nudi i pomoć kako bi povećala broj rođene djece. “Već sam bila prestara, nisam imala zapravo nikakav zdravstveni problem i zato sam morala privatno to obaviti”, priča nam Islas. Za nju je od početka bilo jasno dsa sve mora brzo funkcionirati kako bi si i financijski mogla priuštiti dvostruko majčinstvo: “I prava je sreća da sam onda dobila i dečka i curicu.” Izbor spola djeteta i u Španjolskoj je zabranjeno.

Umjetna oplodnja je društveno prihvaćena

Španjolska je kao zemlja atraktivna za investitore i ljude bez djece, zato što se tamo ne stigmatizira osobe koje su u potrazi za mogućnostima umjetne oplodnje. Nema puno društvenih diskusija o etičkim dimenzijama donacije jajnih stanica ili embrija, iako je španjolska televizija već u nekoliko navrata emitirala kritične izvještaje o poslu d donacijama sperme, jajnih stanica ili embrija, a i usprkos činjenici da su sveučilišta kritizirala neke metode u tom sektoru. Ni predstavnici Katoličke crkve nisu sretni zbog biznisa s ljudskim životima. Ali generalno gledajući, umjetna oplodnja za mnoge Španjolce je ni više ni manje nego samo – običan medicinski tretman.