PRIMJERI IZ SVIJETA: Kako Nijemci povećavaju natalitet?

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

U Njemačkoj se ponovo rađa više djece. To ima veze s povećanim brojem migranata, ali i s demografskom politikom. Plaćeni porodiljni dopust i više mjesta u jaslicama i vrtićima igraju važnu ulogu.

Savezni zavod za statistiku je objavio da je u Njemačkoj 2016. rođeno gotovo 800.000 djece, sedam posto više nego 2015. Broj djece po jednoj ženskoj osobi se povećao na 1,59 (2016. je iznosio 1,5) i najviši je u posljednje 43 godine. Istina, natalitet se povećao zbog povećanja broja strankinja u Njemačkoj koje dolaze iz zemalja s tradicionalno velikim brojem djece, ali je i kod Njemica porastao s 1,43 na 1,46 djece po ženi.

U posljednjih deset godina njemačka vlada je donijela mjere s ciljem poticanja povećanja nataliteta. U njih spada i isplata dvije trećine mjesečnog osobnog dohotka za roditelja koji u prvoj godini života djeteta odluči ostati kod kuće. Zapravo, oba roditelja imaju pravo na 14 mjeseci porodiljnog dopusta ukupno, ali jedan smije odsustvovati najviše 12 mjeseci. Moguće je, recimo, da oba roditelja imaju plaćeni porodiljni dopust u trajanju po sedam mjeseci.

Roditelji imaju i pravo da s djetetom budu prve tri godine njegovog života, s tim da druge dvije godine odsustva nisu plaćene. Osim toga, zakonom se jamči mjesto u jaslicama za dijete kada napuni godinu dana. Broj mjesta se povećao u nekim regijama, ali je to još uvijek problem u gusto naseljenim područjima.

Gordana Ivas: Ma, žele Hrvatice rađati, ali i živjeti - zato vratite sve što ste pokrali

Istraživanje je pokazalo i da je porodiljni dopust važan faktor. Za vrijeme starog modela, majke su obično bile te koje su brinule o djeci kod kuće, često i zbog toga što su ionako manje zarađivale. Sada roditelji imaju pravo na dvije trećine plaće kada su na porodiljnom dopustu. To je napravljeno po uzoru na švedski model.

„No porodiljni dopust nije dovoljan poticaj ako nakon njegovog isteka ne postoje dobro razrađeni načini za zbrinjavanje djece”, kaže za dw.com demograf Sebastian Klüsener s instituta „Max Planck”. „To je bio veliki problem u Njemačkoj u prvim godinama nakon uvođenja reforme, jer u mnogim regijama jednostavno nije bilo dovoljno mjesta u jaslicama.”

Usporedbe radi, situacija u Francuskoj pokazuje koliko je predškolski odgoj važan faktor za stopu nataliteta. Francuska ima najvišu stopu nataliteta u Europi i istovremeno bitno kraći porodiljni dopust: samo šest tjedana prije i deset tjedana poslije poroda. U Francuskoj je politika više fokusirana na institucionalnu brigu o djeci i nije neobično da roditelji svoje dijete ostavljaju u jaslicama samo nekoliko mjeseci poslije rođenja.

Čini se da je u Njemačkoj glavna prepreka većem porastu nataliteta – tržište rada. U ovoj zemlji se na rađanje djece uglavnom gleda kao na nešto što uništava karijeru žena. Zakonske odredbe koje su omogućile da žene odgajaju djecu uz skraćeno radno vrijeme bile su dobrodošla promjena, ali kritičari zamjeraju da je tržište rada ostalo vrlo rigidno. Mnoge tvrtke još uvijek odbijaju dozvoliti zaposlenima da rade od kuće ili sa skraćenim radnim vremenom.

 

Komentiraj