PRIMJER SLOVAČKE: U jednom danu cijepili 2,58 milijuna građana – “lockdown” za one koji se ne odazovu

Već prvog dana masovnog testiranja na covid-19, kojim vlada Slovačke nastoji usporiti širenje koronavirusa i izbjeći strogi lockdown, testirano je u subotu 2,58 milijuna Slovaka.

Njihov projekt promatraju druge države koje traže načine kako bi se usporilo širenje koronavirusa i izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sustava.

Ministar obrane Jaroslav Nad rekao je u nedjelju kako je njih 25.850, odnosno jedan posto, pozitivno na koronavirus i moraju u karantenu, piše Dnevnik.hr. Članica Europske unije s 5,5 milijuna stanovnika planira testirati što je moguće više ljudi, osim djece mlađe od 10 godina.

Mobilizirano je više od 40.000 zdravstvenih djelatnika, vojnika, policije, administrativnih radnika i volontera na oko 5.000 lokacija na kojim se provode testiranja. Navode da je testiranje bilo dobrovoljno, ali je vlada objavila da će uvesti ‘lockdown’ za one koji se ne dođu testirati, uključujući zabranu odlaska na posao.

Premijer Igor Matovič rekao je da se ispričava zbog vršenja pritiska na Slovake, ali je dodao da je zahtjev za testiranje opravdan. “Sloboda mora ići ruku pod ruku s odgovornošću prema onima koji su slabiji – onkološkim pacijentima, starijima, osobama s drugim bolestima”, rekao je Matovič na konferenciji za medije.

Slovačka je imala tek nekoliko tisuća slučajeva na proljeće i ljeto zbog brzog uvođenja ograničenja. No broj slučajeva je proteklih tjedna značajno narastao i strahuje se da bi se zemlja mogla naći u sličnoj situaciji kao Češka koja ima najveću stopu smrtnosti u dva tjedna u Europi.

Vlada planira drugu rundu testiranja sljedeći vikend kako bi uhvatila propuštene slučajeve i one koji se u međuvremenu zaraze. Slovačka je u nedjelju potvrdila 2.282 nova slučaja otkrivenih PCR metodom pa je broj porastao na 59.946 zaraženih, a u ukupan broj zaraženih nisu uključeni slučajevi dosad potvrđeni u projektu nacionalnog testiranja. Umrlo je ukupno 219 ljudi.

Odgovori