PRIJETNJA EUROPI: Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubojstvo

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je zabrinutost zbog potencijalne nuklearne katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je Moskva optužila ukrajinske snage za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporižju, dok Kijev tvrdi da Rusija koristi postrojenje kao “štit” za svoje vojnike.

“Svaki napad na nuklearno postrojenje je samoubojstvo. Nadam se da će ti napadi prestati, a istodobno se nadam da će IAEA moći pristupiti postrojenju”, rekao je Guterres.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da je “krajnje zabrinuta” zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje. Gađanje tog objekta bilo kakvom “vojnom vatrenom snagom” značilo bi “igranje vatrom, s potencijalno katastrofalnim posljedicama”, rekao je glavni direktor UN-ove nuklearne nadzorne službe Rafael Mariano Grossi, kako prenosi Dnevnik.hr.

IAEA je također predložila slanje izaslanstva na lokaciju kako bi “pružila tehničku podršku za nuklearnu sigurnost” i kako bi “pomogla spriječiti da situacija još više izmakne kontroli”. Ni Moskva ni Kijev za sada nisu reagirali na prijedlog IAEA-e.

Zaporižje su zauzele ruske snage krajem veljače, kada je Moskva pokrenula svoju invaziju u Ukrajini. Postrojenje nastavlja raditi s ukrajinskim osobljem pod ruskom kontrolom. Visoki dužnosnik za neširenje i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu vanjskih poslova upozorio je da napadi na elektranu mogu izazvati događaj sličan nuklearnoj katastrofi u Černobilu 1986. godine.