PRIJETI NESTAŠICA LIJEKOVA: Dug veledrogerijama pet milijardi – Vlada nudi 200 milijuna

Sastanak predstavnika veledrogerija i predstavnika Vlade u Ministarstvu financija završio je bez dogovora. Dug bolnica je 4,3 milijarde, a ljekarni još 700 milijuna kuna, tvrde iz veledrogerija te do kraja godine traže uplatu od najmanje dvije milijarde kuna. Ministar financija Zdravko Marić nije otkrio koliko im je ponudio.

Izvor: Media servis

“Mi ćemo u rebalansu proračuna koji planiramo za idući tjedan, a nakon toga rasprave u Saboru i izglasavanja osigurati određeni dio sredstava. Međutim do samog formalnog rebalansa, s obzirom na okolonosti kakve jesu, nastojat ćemo ovih dana kroz preraspodjele državnog proračuna osigurati dio sredstava kako bismo, koliko je moguće i ja se nadam uspješno, preveniramo bilo kakve zastoje u opskrbama lijekova, bolnica, ljekarni i slično.”

Predstavnici HUP- Koordinacije veledrogerija oglasili su se priopćenjem. Poručili su kako Vlada nije ponudila rješenje za nagomilana dugovanja koja iznose 5 milijardi kuna.

“Predstavnici HUP- Koordinacije veledrogerija napustili su današnji sastanak održan u Ministarstvu zdravstva jer im i dalje nije ponuđeno rješenje za alarmantnu situaciju koju su uzrokovali enormni dugovi bolnica prema veledrogerijama. Dugovanja trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mjesečno dug raste za više od 300 milijuna kuna.

„Četiri najveće veledrogerije, koje lijekovima i medicinskim proizvodima opskrbljuju 70% tržišta, trenutno mogu podnijeti 2 milijarde kuna duga. Kao odgovorni partneri zdravstvenog sustava RH, veledrogerije bi pristale za taj iznos kreditirati državu, ali sve preko toga je neodrživo. Ponuđeni iznos od 200 milijuna kuna trenutne uplate ispod je svakog minimuma i nije rješenje za situaciju koja je izmakla kontroli. Posebno je zabrinjavajuće što se sve ovo događa u jeku pandemije i prijetnja je ozbiljnom kolapsu zdravstvenoga sustava”, izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić.”

Komentiraj