PRIJETI LI PAD POTROŠNJE: Čak 96 posto građana kani smanjiti izdatke

Ove bi godine moglo doći do ozbiljnog pada potrošnje, pokazuje PwC-ovo istraživanje mišljenja potrošača provedeno u 25 zemalja.

PwC-ova anketa pokazuje da se više od polovice (53%) ispitanih potrošača suzdržava od potrošnje koju ne smatra nužnom. Također, većina njih (96%) u sljedećih šest mjeseci planira smanjiti izdatke. Planiraju ih smanjiti jer su zabrinuti oko svojih osobnih financija, prvenstveno zbog visoke inflacije.

Primjerice, čak 50% ispitanih jako je zabrinuto, a 22% ekstremno zabrinuto za svoje financije. Sukladno tome, građani će smanjiti potrošnju u gotovo svim kategorijama. Najviše će štedjeti na luksuznim, odnosno dizajnerskim proizvodima (53%), prenosi Poslovni dnevnik.

Njih 43% navodi da će manje putovati te da će više kupovati jeftinije brendove. Najmanje će štedjeti na namirnicama, odnosno prehrambenim proizvodima, ali i u ovoj je kategoriji povećan broj ljudi koji će paziti na troškove (sa 12 na 24%).

No iznimke ipak postoje. Potrošači su tako za određenu kategoriju proizvoda ipak spremni dati više. Njih 70%, pokazuje istraživanje PwC-a, spremno je platiti više prehrambene proizvode koji dolaze s lokalnih farmi ili proizvode koje je proizvela kompanija poznata po etičkom načinu poslovanja.

Što se načina kupovine tiče potrošači preferiraju odlazak u fizičku kupovinu, no njih 43% ističe da planira povećati internetsku kupnju u narednih pola godine. Zanimljivo, ovo istraživanje pokazuje i da četvrtina njih koristi metaverzum, no najčešće za zabavu.

Najave smanjenja potrošnje nikada nisu dobre. I dok u vrijeme visoke inflacije smanjena potrošnja dovodi do pada cijene, istovremeno dovodi i do usporavanja gospodarskog rasta, pa čak i recesije.