PRIJETI LI NESTAŠICA HRANE: Neke namirnice već su ugrožene, a zalihe opustošene

Svjetska banka sigurnost opskrbe hranom definira kao stanje u kojem “svi ljudi u svakom trenutku imaju fizički i ekonomski pristup dostatnim količinama sigurne i nutricionistički bogate hrane koja ispunjava njihove prehrambene potrebe i ukuse za zdrav i aktivan život.”

Nažalost, u posljednjih nekoliko godina svijet se suočio s velikim brojem prijetnji za sigurnost opskrbe hranom, koje utječu na ljude diljem svijeta. Ove prijetnje uključuju stvari poput ratova i političkih sukoba, gospodarskih promjena, bolesti i, sve češće, klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uvjeta, prenosi pišel Eat This, a prenosi N1.

Iako trenutno još nismo u izvanrednom stanju, svijet se zasigurno još uvijek bori s globalnom krizom hrane, a vjerojatno je da će do nestašica dolaziti i u sljedećoj godini.

Eat This donosi popis namirnica koje su ugrožene.

1. Riža
Do nestašice riže moglo bi doći u drugoj polovici ove godine. Svjetske zalihe riže opustošene su zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i ekstremnih vremenskih uvjeta u zemljama koje proizvode velike količine ove namirnice, poput Kine i Pakistana.

Moguće je da će na opskrbu rižom utjecati još neki zabrinjavajući faktori. Fenomen El Niño koji izaziva netipično zagrijavanje površine vode na istočnom Pacifiku ponovno se pojavio ovog ljeta, izazvavši još ekstremnije vremenske uvjete u mnogim zemljama. Indija je u srpnju najavila kako će zaustaviti izvoz bijele riže kako bi zaštitila vlastite resurse i zalihe.

Neki dijelovi svijeta posljedice su osjetili više od drugih. Ipak, za većinu nas će najveći problem biti udar na financije.

“Na globalnoj razini, najočitija posljedica nestašice riže je njena rekordna cijena,” rekao je analitičar Fitch Solutionsa, Charles Hart.

2. Tjestenina
Problem s tjesteninom u Italiji ove godine se toliko pogoršao da se vlada morala sastati na kriznim razgovorima u svibnju kako bi zaustavila dodatnu eskalaciju. Tijekom tih izvanrednih razgovora, dužnosnici su otkrili da je problem nastao zbog povećanih cijena sastojaka poput žita, ali i većih troškova pakiranja i logistike.

Ukupni rast cijena osjetili su potrošači diljem zemlje, a neki dijelovi Italije izvijestili su da je cijena tjestenine porasla preko 50 posto.

Budući da je cijena žita u posljednjih nekoliko mjeseci počela padati, Italija – kao i drugi ljubitelji tjestenine – bi uskoro trebala osjetiti smanjenje pritiska. Ipak, za to će biti potrebno neko vrijeme. Tijekom kriznih razgovora u Italiji, objavljeno je da su cijene tjestenine “već počele pokazivati prve, doduše slabe, znakove smanjenja, što je znak da bi u narednim mjesecima cijena tjestenine mogla značajno pasti.”

3. Čokolada
Kakao je postao toliko tražen da je Reuters nedavno izvijestio kako su trenutne cijene čokolade u New Yorku najviše u posljednjih 12 godina, a ponegdje su premašile i te razine, kao na primjer u Londonu.

Kakao je iznimno ovisan o gnojivu, što znači da je problem s opskrbom ovom namirnicom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz gnojiva.

Klimatske promjene pogoršale su situaciju: prošlogodišnje suše utjecale su na žetvu, a El Niño dodatno prijeti i ove godine. Ovaj fenomen izaziva suho vrijeme diljem zapadne Afrike, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Bjelokosti. Iz tih zemalja dolazi čak 75 posto svjetske proizvodnje kakaa, piša časopis Time.

Istovremena nestašica šećera izazvana lošim vremenom i smanjenim izvozom iz Indije, kao i još uvijek velika potražnja, sigurno ne pomažu ovoj rastućoj čokokatastrofi.

4. Losos
Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su značajan pad u populacijama lososa tijekom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevskog lososa, jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa.

Razlozi za ovaj pad vjerojatno su povezani sa zagrijavanjem voda zbog klimatskih promjena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput pretjeranog izlova ribe, onečišćenja i bolesti.

Kako bi pomogli zaštititi preostalu populaciju lososa, vlasti u Kaliforniji zabranili su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

5. Brašno
Cijena brašna već je porasla za 8.5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cijena u SAD-u, a analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sljedeće godine trpjeti posljedice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane, uključujući kruh, palačinke, tijesto za pizzu, kekse i pekarske proizvode.

Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama diljem SAD-a. Dvije od tri glavne vrste žita ponajviše se uzgajaju u središnjem i južnom SAD-u, području koje se tijekom prošle godine nosilo s ekstremno suhim uvjetima.

Stručnjaci se još uvijek nadaju da će treća najveća vrsta žita koja se uzgaja u SAD-u ostvariti bolje rezultate, no žetva te vrste traje od rujna do listopada, što znači da na prave rezultate još treba čekati.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!