PRIJETE NAM I MAJMUNSKE BOGINJE: Već je u Hrvatskoj 10 slučajeva – može se zaraziti bilo tko

Od majmunskih boginja obolijevaju i djeca. Proglašen je i najveći stupanj upozorenja. Kakva je situacija s tom bolešću u Hrvatskoj, objasnila je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović.

“Trenutno imamo 10 potvrđenih slučajeva, jedan dio je povezan s putovanjima, a drugi dio je utvrđen u zemlji. Slično je kao u drugim državama. Mlađi su ljudi, u dobi između 30 i 50 godina – blagih kliničkih slika i bez potrebe za bolničkim liječenjem”, pojasnila je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Tim se virusom može zaraziti bilo tko, nije nužan spolni odnos. “Može se zaraziti grljenjem, ljubljenjenjem, maženjem, hranjenjem djeteta ako je osoba koja ga hrani zaražena. Može se i zaraziti ako ima duži kontakt licem u lice na udaljenosti manjoj od jednog metra”, ističe Petrović.

Neka djeca su se, kaže, zarazila u kućanstvu – dijeljenjem posteljine, ručnika, priborom za jelo i slično. “Važno je ne prišiti tu bolest samo preko spolne orijentacije”, naglašava epidemiologinja.

Važno je osvjestiti naše liječnike, dodaje Petrović, da u slučaju pojave osipa, pomisle i na majmunske boginje iako osoba možda na prvu ne odgovara profilu osoba koje imaju majmunske boginje.

“Simptomi su isprva poput gripe, a onda dan do tri dana nakon se javlja osip koji se specifično javlja na licu pa se spušta na ekstremitete”, pojašnjava epidemiologinja.

Klinička slika je, dodaje, vrlo često atipična i zato se pribojava da bi zaraza mogla eskalirati. “Nekada se prvo javlja osip, a onda tek opći simptomi”, naglašava epidemiologinja.

Što se koronavirusa tiče, Petrović je kazala da smo u uzlaznoj fazi. “Imamo povećani broj hospitaliziranih, ali je pod kontrolom. Jesen je  nešto o čemu moramo razmišljati”, kazala je Petrović i pozvala ljude da se cijepe.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!