PRIJEDLOZI ZAKONA: Traži se legalni uzgoj medicinskog kanabisa u Hrvatskoj

kanabis

U saborsku su proceduru upućeni prijedlozi zakona kojima bi se omogućio uzgoj medicinskog kanabisa u Hrvatskoj.

Prijedloge je uputio Klub zastupnika SDP-a, a njima bi se i regulirao uzgoj industrijske konoplje i uvelo certificiranje zdravstvenih ustanova.

Industrijska konoplja bi se, prema prijedlozima SDP-a, mogla iskorištavati u cijelosti.

Jednako tako Imunološki zavod i druge ovlaštene farmaceutske tvrtke mogle bi primjenom tih zakona uzgajati medicinski kanabis.

“Legalni uzgoj medicinskog kanabisa potaknuo bi gospodarski rast, a protokol bi bio isti kao i za uzgoj maka u proizvodnji morfija”, rekao je Siniša Varga, bivši ministar i SDP-ov saborski zastupnik. “Sve bi to pomoglo gospodarstvu, boljem razvoju zemlje, ali i olakšalo kontrolu novih sintetskih droga”.

Valja reći kako bi, kada bi se usvojio SDP-ov prijedlog, proizvođači konoplje u Hrvatskoj imali ista prava kao i proizvođači u drugim zemljama EU.

Radi se o sortama koje su prihvatljive za proizvodnju zbog sadržaja THC-a koji ne prelazi 0,2 posto, a koje se nalaze na jedinstvenoj sortnoj listi Europske unije.

VIŠE O TEMI:

PROBLEMI S KANABISOM: Ulje je dostupno, ali ga liječnici ne daju, skupo je – cvatu “šverc” i crno tržište – čitajte OVDJE.