PRIJAVA PROTIV KUJUNDŽIĆA: Pedeset posto doktora ne zaradi plaću, ne znaju niti neće raditi – rekao je

Milan Kujundžić

Hrvatska liječnička komora prijavila je prof. Milana Kujundžića, kandidata HDZ-a u X. izbornoj jedinici, Etičkom povjerenstvu RH i HDZ-u, čiji je kandidat na predstojećim izborima.

Prijavljen je zbog riječi izgovorenih u kampanji u Splitu, gdje je među ostalim rekao: “Brojni liječnici imaju titule, ali iza njih stoji praznina. Pedeset posto doktora ne zaradi svoju plaću, ne znaju raditi, niti hoće raditi. Oni koji hoće, ne mogu zaraditi dovoljno pa idu dalje, kao što idu najbolji košarkaši ili nogometaši”.

Ovakvim javnim istupom, u želji da dobije podrške birača, dr. Kujundžić je iznio niz uvredljivih i lažnih navoda o svojim kolegama – liječnicima čime se ogriješio o Izborni etički kodeks, smatraju u Komori.

Predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža je o tome, kako piše Večernji list, rekao: “Krajnje paušalnom ocjenom i činjenično neutemeljenom izjavom dr. Kujundžić nije samo povrijedio dostojanstvo hrvatskih liječnika i ugled liječničke profesije, već je i bezrazložno narušio povjerenje građana – pacijenata u hrvatske liječnike. Liječnici u Republici Hrvatskoj stručne su i odgovorne osobe koje etično i profesionalno obavljaju svoj poziv, nesebično se dajući svojim pacijentima unatoč tome što često rade u neodgovarajućim uvjetima, imaju nametnutu protuzakonito visoku radnu satnicu, nisu adekvatno plaćeni i susreću se s brojnim drugim otežavajućim okolnostima svog rada”.

Ospornoj izjavi dr. Kujundžića predsjednik HLK-a obavijestit će Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK, te će zatražiti njegovo očitovanje o utvrđivanju osnova za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore.