PRIJATELJI ŽIVOTINJA PROTIV VATROMETA: Evo kakav su odgovor dobili iz ureda Tomaševića

Prijatelji životinja pozvali su da i Zagreb odustane od bučne proslave i vatrometa kako su to već učinili mnogi gradovi, no iz ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića stigao je negativan odgovor.

Prijatelji životinja podsjetili su kako će ove godine više hrvatskih gradova slaviti Novu godinu bez vatrometa, kao Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Požega i Đurđevac.

Potom je stigao odgovor iz Ureda gradonačelnika, koji su objavili na Facebooku:

“Poštovani gospodine Oman,

Zaprimili smo Vašu zamolbu za neorganiziranje vatrometa u Gradu Zagrebu tijekom proslave Nove godine.

Posve smo svjesni činjenica da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, ponajprije pticama. Jednako tako, smo svjesni da svake godine tijekom proslava radi snažnih eksplozija vatrometa veliki broj kućnih ljubimaca panično bježi i izgubi veze sa svojim vlasnicima, da hitne veterinarske ambulante zaprimaju tih dana velik broj životinja, kao i da veliki broj ptica stradava i ugiba.

U skladu sa tim ćemo iduće godine poduzeti sve potrebne radnje. Nažalost ove godine će se održati vatromet radi već provedenog postupka javne nabave, međutim imati ćemo navedeno u vidu tijekom organizacije dočeka slijedeće godine, te razmotriti opcije alternativnih tihih vatrometa prihvatljivih za kućne ljubimce.

Molimo Vas za razumijevanje, te Vam ovim putem želimo blagoslovljen Božić i puno uspjeha u Novoj 2023. godini.

Srdačan pozdrav,
URED GRADONAČELNIKA”